Готвачите и служителите в детските градини, отговарящи за приемането и обработването на хранителните продукти, преминаха специализирано обучение, като част от програмата за здравословно хранене на Община Бургас.

Един от водещите експерти на Областната Агенция по безопасност на храните – д-р Атанаска Маркова, запозна подробно всички присъстващи с правилното разчитане на етикетите на различните хранителни продукти, сертифицирани по БДС и произход, наименования на отделните консерванти, оцветители и ароматизатори в тях и др.

На семинара, който се проведе в Експоцентър „Флора Бургас“, присъстваха още представители на фирмите-доставчици на храните и директори на детски градини в Бургас.

Здравословното хранене при децата е основен приоритет на Община Бургас. Още преди десетина години местната администрация си постави задача да осигурява балансирано, разнообразно и пълноценно хранене във всички свои детски ясли, градини и училища. В синхрон с това по идея на кмета Димитър Николов бе разработена програма по здравословно хранене и физическа активност на децата и учениците в община Бургас.

Това доведе до обновяване на кухните в детските градини и ученическите столове в учебните заведения, както и до провеждане на десетки различни кампании и състезания, организирани от Община Бургас, за популяризиране и промотиране на ползите от здравословното хранене, правилните хранителни навици и режими, разпознаване на основните хранителни групи, полезните и вредни храни от децата в най-ранна възраст. В процеса бяха включени и родителите на децата, за да има синхрон с храненето в семейната среда и в детските заведения.

Последователните стъпки в тази посока продължават и затова следващото обучение по общинската програма за здравословно хранене, което ще преминат готвачите в детските градини ще бъде свързано с алергиите и хранителните нетолерантности, които се срещат при някои деца, както и изготвянето на специални диетични менюта за тях.