Мними търговци предлагат олио на атрактивни цени в групи за продажба в социалните мрежи и в сайтове за безплатни обяви. За да получат изгодната стока обаче – потребителите трябва да изпратят капаро или разходи за доставка и транспорт по банков път, става ясно от сигналите.

След преводите обаче търговците-фантоми спират да си вдигат телефоните и връзката прекъсва. А потребителите оставатс празни ръце, предава сайтът Глас нюз.

"Слънчогледово олио на ниска цена и доставка до адрес в цялата страна" - преди дни на атрактивната обява попада София Георгиева от Златоград. Офертата открива в група за пазаруване във Facebook.

"Видяхме обява за олио на 2.70 – което беше добра цена за нас, тъй като в момента върви над 5-6 лв. И решихме да се възползваме и ние от тази обява", разказва жената пред Нова тв.

Според офертата: олиото се предлага в разфасовки от 1 и 10 литра, като за поръчка и доставка е оставен телефонен номер.

"Обадих се на дадения номер в обявата, свързах се с някаква жена – аз исках да ми прати 2 стека олио, но тя ми каза, че количествата трябва да бъдат над 100 литра. И аз й казах – добре – ще се свържа след малко отново с вас – ако мога да намеря хора".

София бързо успява да събере поръчки и от други семейства и звъни отново, за да купи 136 литра олио.

"Този път ми се обади мъж – и аз казах литрите, които искам, но ми каза, че има едно условие – да преведа първо 35 лв. за превоз, за доставка до даденото място – по банков път, на друго име. И ме попита след колко време мога да преведа парите. Аз им казах – от половин до един час".

Плащането на част от сумата предварително усъмнява София Георгиева и пита за друг тип плащане, за да бъде доставено олиото.

"Помолих го - дали може заедно с доставката да платим пътните – а той каза: "Не, не. Така работим – първо да се преведат парите и да ви оформя документите за олиото". И аз му казах: "Аз къща ли ще купувам, или просто олио – за какви документи става въпрос" и затворих".

Тогава решава да провери търговеца на евтиното олио и във форумите в интернет. Така разбира, че реално е била само на крачка от това да стане жертва на измама. В капана на мнимите търговци обаче вече били попаднали десетки, поръчали от евтиното олио, разказва София. Дни наред след като изпращали част от сумата или такса за доставка, изгодните поръчки така и не идвали, а телефонът на търговеца вече бил изключен.