Днес се проведе регулярно заседание на Областния кризисен щаб, на който бяха обсъдени действия за ускоряване процеса на регистрация за временна закрила, както и дейности за подобряване на организацията в Областния кризисен център.

За да се ускори процесът за регистрация за временна закрила, мрежата от пунктове ще бъде разширена, като на Морска гара и в РПУ-Несебър ще бъдат открити по още 2 допълнителни пункта, в РПУ-Царево – 1 пункт и още по един допълнителен пункт ще бъдат разкрити в РПУ-Приморско и РПУ-Поморие. Пунктовете ще работят и през почивните дни с работно време от 08.00 до 20.00 часа.

До вчерашния ден (22.03.22) през разкритите пунктове от полицията са издадени 760 регистрационни карти за временна закрила. Със съдействието на кметовете на Община Несебър, Община Приморско и Община Царево ще бъде закупена допълнителна техника, необходима за регистрацията на украинските бежанци.

В Областния кризисен център вече има разкрити изнесени работни места на експерти от РЗИ и Социално подпомагане. Мобилни екипи на Агенцията по заетостта посещават на място хотелите, където има голяма концентрация на украински граждани.

От първия ден на кризата Областна администрация Бургас и доброволци работят активно по оказване на необходимата помощ на търсещи закрила. Регистрираните украински граждани на територията на Бургаска област надхвърлиха 9 300 души. Екипите са на терен без почивни дни и дават всичко от себе си за справяне със ситуацията. За максимално оптимизиране на пространството в Морска гара са необходими щендери за дрехи и закачалки към тях. Това ще освободи пространство за разширяване на детския кът, който ежедневно посещават между 100 и 150 деца.

Хранителните продукти от първа необходимост, с които се посрещат новодошлите, се изчерпват бързо. Ежедневно има нужда от консервирани храни, пакетирани дълготрайни стоки, санитарни принадлежности, санитарни материали за деца до 3 г. (памперси, кърпи). Областна администрация благодари на всички доброволци и дарители, които правят възможно доброто да се случва.