Военноморските сили вземат всички мерки за усилване на наблюдението и следене на ситуацията в Черно море, увери на брифинг командирът на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов.

На 18 март след публикация на Руската федерация и няколко известия до мореплавателите беше обявено, че са забелязани плаващи мини в Югозападната, Северозападната и Западната част на Черно море. В публикацията се твърди, че това са мини от два типа, които украинските военноморски сили са поставили в началото на конфликта.

Контраадмирал Кирил Михайлов заяви, че е извършен детайлен анализ на цялата получена информация.

По думите му публикациите на Руската федерация са по-скоро затрудняване на корабоплаването и създаване на страх и напрежение сред коребоплавателите и крайбрежните държави, отколкото наличие на реална заплаха.

Той не изключи възможността обаче да има отделни мини, които по някаква причина са се скъсали от дрейфа.

Ако хипотетично една мина се скъса от минрепа и започне да дрейфа, то тя би била подвластна на морските течения. Ориентировъчно една дрейфваща мина на 12-14 ден ще е на Калиакра, на 15-16 ден ще е пред Варна, на 18-тия пред Бургас и на 20-тия ден ще е излязла от българското морско пространство. Най-малкото разстояние е на 1 миля от Калиакра и от 1 до 3 мили към Резово, каза контраадмирал Михайлов.

"Искам да разсея страховете, че мини ще започнат да се търкалят по плажа и туристите ще ги ритат", каза той.

Много малко вероятно е да има наличие на такива мини, но все пак това е военен конфликт и заплахата не може да бъде изключена напълно, допълни командирът на ВМС.

Контраадмирал Михайлов уточни също, че вълнението на морето след 18 март, когато е получена информацията, е 2-3 бала, което е много малко вероятно да скъса минепостовете на мините и те да започнат да плават в морето.

До мореплавателите в началото на конфликта е изпратено известие, в което са обявени минните заграждения в Северозападната част на Черно море. От този момент във ВМС е усилена системата за наблюдение, включващо и периодично облитане на акваторията и разгръщане на кораби на море. Взети са всички мерки, за да може при съмнение или откриване на плаващи обекти да се реагира своевременно.

Имало е един такъв случай миналата седмица, когато е подаден сигнал, че е забелязан предмет на 14 мили югоизточно от нос Галата. Изпратен е кораб с водолази. За щастие се оказало откъснал се буй.

Какво представляват предполагаемите мини?

Единият тип са малки котвени мини с тегло на бойния заряд 20 кг и диаметър 53 сантиметра. Няма батерия, която да изтощи този тип мини и те могат да бъдат опасни много дълго време.

Друг тип са контактни противодесантни мини с диаметър около 27.5 см и тегло на бойния заряд 3 кг. Предназначени са да противодействат на плаващата техника. Такава мина не би представлявала сериозна опасност за голям кораб. Много малка е вероятността такава мина да попадне навътре в морето. Ако има силно вълнение, то по-скоро би я изкарало на брега, където е поставена.

От ВМС съобщиха, че публикуват непрекъснато известия до мореплавателите и информация за всички опасности.

Източник и кадър БНТ