Демократичните принципи и правораздаването бе тема на поредната образователна лекция, която окръжният съдия Симеон Михов изнесе в Природоматематическа гимназия „Акад. Никола Обрешков“. Срещите с младите хора на Бургас продължават в рамките на Образователната програма, в която окръжни и районни съдии изнасят открити уроци по правни теми.

Лекторът разказа на единадесетокласниците, че Българската Конституция разделя властите на законодателна, изпълнителна и съдебна, като представи устройството и дейността на органите на съдебната власт. „Съдът разглежда и решава спорове. Ролята на съдебната власт е да защитава правата и законните интереси на гражданите, юридическите лица и държавата“, коментира съдия Михов. Магистратът вярва, че за да отстояваме своите права, ние следва да бъдем информирани и будни. Всеки гражданин, който е станал свидетел или е разбрал за извършено престъпление, дори да не е пострадал от него, е длъжен да сигнализира и информира отговорните органи – прокуратура, полиция.



Младите математици получиха като подарък книжно издание – Конституцията на Република България и образователни брошури за съдебната власт, осигурени от Висшия съдебен съвет.