Лебед с прекършена глава е бил открит в северната част на ивицата край морето в бургаския квартал Крайморие. „Видяхме мъртвата птица в събота, докато оглеждахме с водолаз възможностите за възстановяване на плажа. Лебедът беше с прекършена, рязана глава и счупени криле. Ако беше от животно, щеше да има рани по тялото на птицата. По всичко изглеждаше, че е убита от човек. Този, който го е направил е изрод, колкото и грозна да е тази дума, по друг начин не мога да го нарека.“, каза стопанинът на плажа в Крайморие Николай Димитров. Той веднага е подал сигнал на тел. 112, като след това получил отговор, че в РИОСВ няма на разположение ветеринар. Казали му обаче, че не може да я вдигне, защото била защитен вид. Така два дни мъртвата птица останала на място. Едва днес получил обаждане от полицията.

Две двойки лебеди обитавали района и самият Димитров често им давал храна. Другият лебед от двойката на мъртвата птица дни наред обикалял да я търси.

„Умишлено не направих публични снимките още в събота, защото гледката е грозна, но бях провокиран от поредната жестокост към птици днес - застреляни 16 на брой с въздушна пушка! По лошо животно от човека НЯМА! Защо бе? Толкова незащитен, красив и миролюбив е Лебедът като птица.. Колко трябва да си изпростял и затъпял, за да направиш това?! Изрод!“, възмутен е Николай Димитров.