Национална агенция за приходите в Бургас запечата обект за зареждане с течни горива, който не е отчитал продажбите си по надлежния ред с Електронна система с фискална памет (ЕСПФ), съобщиха от пресслужбата на приходната администрация. Нелегалната бензиностанция се намира контейнер в местността Капче, а проверката е в рамките на продължаващия от септември миналата година тотален данъчен контрол на търговията с горива с цел преодоляване на данъчните рискове в сектора. Продажбата се е извършвала вътре, без да се отчита каквото и да е, а данните изобщо не били подавани към системата за контрол на горивата на НАП.

При контролни действия на изхода на данъчен склад, служителите от звеното за фискален контрол са установили, че проверяваният обект е получател на над 6000 литра дизелово гориво, които не са подадени в Информационната система „Контрол на горивата“ на НАП. През 2021 г. фирмата, която се занимава с товарен транспорт, е отчела към НАП доставки на течни горива в размер на 189 937 л., докато за 2022 г. няма такива данни в системата на приходната агенция.

Според действащото законодателство, лица, които зареждат гориво за собствени нужди от стационарни резервоари с вместимост над 1000 литра, са длъжни да регистрират и отчитат тази дейност. Проверяваната фирма не попада в изключенията на нормата, като не са регистриран земеделски производител и намереното гориво не се използва за инсталации за производство или отопление.

В резултат на продължаващите контролни действия на НАП, в горивния сектор се отчита ръст от близо 20% на продаденото количество гориво в сравнение с аналогичен предходен период, сочат данни на приходната агенция.

„Главният фокус на НАП е да насърчава доброволното спазване на правилата. Целта на контролната кампания е да предотврати спекулата от страна на фирми, занимаващи се с горива, като желанието ни е да бъдат изрядни данъкоплатци. Вярвам, че кампанията на НАП ще бъде от полза не само за бюджета, а и за цялото общество“, коментира по повод проверките заместник изпълнителният директор на НАП Георги Димов.