Въпросът не е дали Омикрон ще влезе в България, а кога. Учените от Националния център по заразни и паразитни болести усилено секвенират проби, за да установят първи случай на мутацията у нас.

Това заяви вирусологът от Националния център по заразни и паразитни болести проф. Нели Корсун.

Омикрон вдигна на крак Световната здравна организация, а заради притесненията около по-високата заразност на вируса много държави вече въведоха ограничения. От СЗО призовават да не се реагира панически. Информацията дали Омикрон е по-опасен не е категорична. Знае се единствено с пълна точност, че той е по-заразен, но съществуват данни, че инфекцията протича по-леко. Учени гледат оптимистично и прогнозират, че е възможно Омикрон да измести варианта “Делта” и да отслаби вируса.

“Не само големият брой мутации е обезпокоителен, но и наличието на такива, които са отговорни за повишена инфекциозност. Други мутации пък придават способност на вируса да избягва имунитета, създаден от предишно заболяване или от ваксинация”, коментира още Корсун.

По думите й няма категорични данни кой имунитет е по-силен при среща с Омикрон - този на преболедувалите или този на ваксинираните. Необходими са поне 2-3 седмици, за да се получат категорични резултати за това до каква степен Омикрон ще доведе до намаляване ефекта на ваксините и на неутрализиращите антитела при преболедувалите.