Всеки заболял от COVID-19, доказан с антигенен тест, може веднага да си изтегли зелен сертификат от системата и да разнася заразата вместо да стои в 14-дневна карантина, алармират читатели на „ДНЕС+“. Това стана възможно след побългаряване на европейския стандарт и след като назначеният от Румен Радев здравен министър разреши преболедуване да се доказва с антигенен тест, направен след 1 декември 2020 г. По принцип положителният тест дава валиден сертификат от 11-ия ден, но никой от проверяващите в молове, ресторанти и други обществени места не държи сметка за разминаването в датата на издаване и датата на валидност.

Прилагането на утвърдената европейска практика в домашни условия допусна още една недомислица - удължаване от 6 месеца на 1 година на сертификатите на вече преболедували COVID-19. Абсурд с обратен знак е лишаване от право на сертификат на хора, повторно преболедували инфекцията.

Подобни недомислици водят след себе си непоправими последици. Те не подпомагат ограничаването на пандемията у нас, а само улесняват заобикаляне на правила, този път съвсем легално. От друга страна неспособността на властите у нас да разграничават фалшиви от валидни документи поставят под съмнение всички зелени сертификати издавани у нас. Това създава предпоставки за ответни мерки от здравните власти на други европейски страни. Ако в Европа преценят нашите документи като ненадеждни, просто ще спрат да ги зачитат. И ще поставят под общ знаменател, разбирай тестване или карантина, всички българи, прекрачили техните граници със или без сертификат.

На този фон хората, прекарали повторно COVID-19, имат обратния проблем - нямат право на втори сертификат. Читатели се оплакаха, че системата не им издава сертификат за съвсем валиден положителен тест от прекарано заболяване в началото на октомври, защото са боледували от COVID-19 по-рано. От "Информационно обслужване" потвърдиха пред в. "Сега", че в тези случаи сертификатът се издава само на база първия положителен тест. Това обаче означава, че тези хора ще изгубят права, ако са боледували преди повече от година, въпреки че имат съвсем легитимна причина да имат валиден зелен сертификат.

У нас усилено се лобира и за още една възможност - зелен сертификат срещу тест за наличие на антитела. Възприетата позиция в ЕС и САЩ е, че тестовете за наличие на антитела не могат да покажат дали даден човек е защитен от заразяване с COVID-19. В Европа единствено Австрия използва този показател за зелен сертификат и този единствен пример се изтъква от защитниците на тази възможност у нас.

В Австрия човек може да си направи тест за антитела, който обаче е валиден само за срок от три месеца. След изтичането на този период, има възможност за още един тест и ако той покаже, че още има антитела, валидността на сертификата се удължава с още три месеца.

България тихомълком е въвела и срок на валидност от 1 година за сертификатите за ваксинация, въпреки че такъв срок официално в ЕС не съществува. Ако човек с издаден сертификат за ваксинация го провери през приложението за валидиране COVID CHECK BG, ще получи и информация, че документът е валиден точно една календарна година от датата на ваксинация. В ЕК не съществува такова правило. За сертификатите за ваксинация комисията е преценила, че не следва да се въвежда срок на валидност. "В сертификатите за ваксинация или за изследване не се посочва дата на изтичане на валидността – те продължават да са доказателство, че в определен момент е настъпило медицинско събитие, а именно ваксинация или тест за COVID-19", обясниха от ЕК.

България въведе и друго изключение - за валидността на сертификатите за преболедуване. В ЕК те важат 180 дни, България увеличи срока на 365 дни само за територията на България. Самият документ няма да се променя. Възможно е обаче много хора да не разберат, че това изключение важи само на територията на България и да се опитат да пътуват зад граница със сертификати с изтекла валидност.