Министърът на енергетиката Андрей Живков и председателят на КЕВР доц. Иван Иванов дават съвместен брифинг в сградата на Министерството на енергетиката.

"Правителството ще предприеме пакет от мерки за компенсиране на високите цени на електроенергията, които в последно време изненадват не само нас, а и цяла Европа", заяви енерийният министър.

Всички малки фирми трябва да си намерят доставчик на електроенергия, но се оказва че голяма част от тях не са успели и са отишли автоматично при доставчик на последна инстанция, където цената е по-висока от тази на пазара. Целта сега е да бъдат насочени реални мерки към малките и средни фирми.

"От 1 юли на свободния пазар като крайни клиенти са излезли около 624 000 фирми. Към този момент, на доставчик от последна инстанция са 256 000 или 41% от тях", каза Живков.

"Както каза министър Живков, над 40% от небитовите потребители не избраха доставчик от борсата, който да им предоставя електроенергия. Това, естествено, налага да предприемем мерки, за да облекчим финансово тези малки и средни потребители. Затова днес КЕВР със свое решение прие проект за изменение на определяне на цена на електроенергията на доставчик от последна инстанция чрез промяна на формулата на изчисление", каза председателят на КЕВР доц. Иван Иванов.

Така фирмите ще спестят между 15 и 30 лева на мегаватчас, подчерта той. Тази мярка е с временен характер, предложението е да бъде прилагана в продължение на 3 месеца.

"Защо не за по-голям период по начало евро законодактелство предвижда цената на електоенергията на доставчик от последна инстанци да бъде най-висока, защото тя трябва да има дисциплиниращ ефект върху потребителите, тоест, те да бъдат на доставчик на последна инстанция за не повече от един-два месеца".

В България срокът за избор на доставчик на електроенергия е бил 9 месеца Дори когато цените са бяха поносими, това не е мотивирало българските потребители да изберат доставчик., заяви доц. Иванов.

БНТ