Двудневният Фестивал Тракийски Мистерии 2021 се проведе на 26 и 27 август в Стария град Несебър. Мащабното елитарно събитие е организирано от Академия Орфика. При огромен интерес от страна на дългогодишните фенове на “Тракийската Мистерийна драма“, за гостите на Несебър, сред които и много чужденци, в завладяващата атмосфера на Стария град, една митична епоха оживя.

Програмата на Фестивала включваше множество, взаимно допълващи се събития на изключително високо ниво.

Вълнуващото пътешествие в света на древните траки започна с откриването на уникална по рода си изложба с модерно дигитално изкуство „Тракийски Мистерии“ на художничката Диляна Ангелова. Нейните внушителни платна, провокиращи с дълбоката си орфическа символика, въведоха публиката в неповторима атмосфера.

Лекцията на Института по Т-наука "Свещеният Език на Траките и Неговата Сила за Човека Днес" събра разнообрана аудитория под открито небе на Яхтеното пристанище Несебър.

Водещият Тодор Йотов е предприемач и лектор във финансови, бизнес и обществени формати и медии. Другият лектор Боряна Рачева-Йотова е Старши Вицепрезидент, Старши Директор на проучвания, Риск и Математически Аналитики във Фактсет. Гост-лектор беше Десислава Иванова, създател на Ателие за традиции и фолклор „Еподе“.

Снимки от интерактивния спектакъл "Мистерия на Тракийския Херос"

Спектакълът „Мистерия на Тракийския Херос“ бе кулминацията на събитията от първия ден на Фестивал Тракийски Мистерии 2021.

Чрез въздействащата симбиоза на автентична музика, хореография и слово присъстващите бяха въведени в свещеното пространство на тракийските Знамения. С тържествено шествие светите мощи и царските инсигниите на Светия Херос бяха положени в сърцевината на древния храм. Сред свещени обреди и древни орфически напеви бе внесена в осветеното пространство Реликвата с храмовите плочи на Вечния завет.

На 27 август в Античния амфитеатър се проведе уникалния по рода си мултимедиен интерактивен спектакъл „Тракийска Мистерийна Драма“, който има дългогодишна история на представяне и безброй почитатели в страната ни и в чужбина. Тракийска Мистерийна Драма е възстановка на древните тракийски тържества с автентична хореография и оригинална музика на Арт-формация „Орфика“. Тази новаторска продукция няма аналог. Тя е вдъхновена от множеството научни открития и артефакти, свързани с Древната тракийска цивилизация по нашите земи.

От 2006 год. „Академия Орфика“ е осъществила над 30 възстановки на древни български обичаи и обреди, включително и по свети места на България.

След забележителния успех на първото лятно издание на Фестивал Тракийски Мистерии се предвижда ежегодното му провеждане и превръщането му в едно от най-забележителните и вдъхновяващи събития от летния календар на културните изяви в страната.