Министерството на външните работи продължава да следи с тревога развитието на ситуацията в Афганистан, включително изтеглянето на българските и други чуждестранни и местни граждани от страната.

Към момента МВнР има информация за шестима български граждани, работещи за международни организации в Кабул. Един от тях се е свързал днес със Ситуационния център на МВнР, във връзка е и с посолството ни в Пакистан.

Министерството поддържа постоянен контакт с шестимата сънародници, като следи процедурата по тяхната евакуация и е готово да оказва необходимото съдействие. На този етап други петима български граждани вече са успели да се евакуират от Кабул в Дубай, Обединени арабски емирства.

В същото време, по информация на посолството ни в Катар, днес в столицата Доха е кацнал евакуационен самолет от Кабул, като на борда му са пристигнали и 8 български граждани, които са работили в Афганистан за постоянното представителство на ЕС. Посолството ни се свърза с тях по телефона, като се увери, че са добре и не се нуждаят от консулско съдействие. Очаква се в скоро време те да се завърнат в България.

МВнР проучва различни възможности за изтегляне на българските граждани от Афганистан, включително чрез международни евакуационни полети.

Източник БНТ, снимка: МВнР