Известният писател Георги Бърдаров даде начало на първия „Директен сблъсък” в Бургас. Събитието изправя едни срещу други дигиталните и традиционните форми в изкуството и се провежда при вход свободен пред експо център „Флора”.

„Директен сблъсък” е уникален формат, защото показва как и колко бързо се променя светът. А изборът на Бърдаров, който е автор на култовия разказ „За петата ракия или колко е хубав животът”, е право в десетката. Снощи писателят и инфлуенсърът Арти влязоха в словесен дуел, от който най-много спечели публиката. И ако сега си мислите, че Георги Бърдаров е срещу новите форми на комуникация – бъркате. Авторът е изключително положително настроен към тях, а собственият му опит помагат на Община Бургас умело да вплете модерните с традиционните начини на преподаване.

„Ако не бяха социалните мрежи, никога нямаше да бъда писател. Аз пиша от 7 клас, когато нямаше интернет. 25 години съм пращал свои работи в издателства, вестници, участвал съм в конкурси и никой не ме отрази. Докато един ден разказът „За петата ракия или колко е хубав животът” не стана фурор във Фейсбук, оттам в интернет пространството и до ден днешен остава най-четен там. Така че аз съм с две ръце за това нещо, тъй като то ме изстреля на върха като писател. Още повече, че работя с млади хора и постояно виждам, че това е техният свят”, каза още той. Има обаче неща, които не одобрява. Едно от тях е онлайн преподаването и липсата на живия контакт със студентите. Другото е бълването на учебници с безсмислено много информация, която да се помни наизуст.

„От две години работя с Община Бургас в две сфери – демография и образование. Това, което свършихме за програмата „Първокласно начало”, е да направим външен анализ за предимствата и недостатъците в образователния модел, това как трябва да се подобри и как ще се развива след четвърти клас, когато навлизат много предмети. Дълго време казвах, че „Първокласно начало” е адаптация на финландския модел, който според мен е най-добър. Но всъщност най-ценното е, че това е бургаски модел – не е чужд. Той е адаптиран за начина на мислене в България, за нашите деца. Постигнали сме баланс между модерното и традиционното. Имаме интерактивни дъски в класните стаи, децата използват таблети, развиваме гъвкавите умения , които са в центъра на 21-ви век. Едновременно с това не изпускаме традиционното – имаме учебник и четене по учебник. Балансът между новото с полезното от предишната система за мен е най-ценното”, заяви за БургасИНФО Бърдаров.

Според него е абсурдно в свят, в който информацията ни залива отвсякъде, образователната система в страната да е толкова остаряла.

„Като демограф винаги съм казвал, че първата най-важна крачка за справяне с демографската криза е радикална реформа в образователната система. Такова образование демотивира младите още в ученическите години. В свят, който е информационен, да бълваме учебници с безкрайно много информация, е безсмислено, отвращава децата и е безумно. Аз съм и географ, ние сме населили географията с това да се помнят дължина на реки, върхове, сантиметри, килограми. Но защо е небходимо това? Днес можеш да провериш тази информация през телефона си, защо трябва да се помни наизуст? Информацията трябва да се анализира, да се прави взаимовръзка между системите, а не да се помнят цифри”, категоричен е Бърдаров.

За дигитализацията авторът споделя, че промяната е най-нормалното нещо и не трябва да се плашим, а да се адаптираме.

„Посланието ми към младежите е независимо какви изразни средства използват –дигитални, аудио или др. да четат, защото в моя живот практиката ми показа как четенето на книги ме разви изключително много. Аз бях футболист, бях вложил всичко в това да съм футболист, но не останах такъв. Станах случайно студент и след това малко случайно преподавател. Когато с моя ментор един ден си говорихме за книги, беше 2001 – 2002 година, започнахме да коментираме Достоевски и Казандзакис и се оказа, че не съм ги чел. Моят познат беше потресен как може човек, който не е чел класиката, да е преподавател и започна да ми дава книги. Така за 3 години прочетох около 300 книги от неговата библиотека. Това промени начина ми на мислене, всичките ми успехи тръгнаха от там”, заявява Бърдаров и призова: „Използвайте вашите изразни средства, но не забравяйте, че четенето на книги под каквато и да е форма ще ви даде огромно предимство”.

Днес е вторият ден на „Директен сблъсък”, който е с начален час 17:30 при вход свободен. В него ще участват различни представители на изкуството. Събитието се организира с подкрепата на Медицинска лаборатория „ЛИНА”.