Десетки въпроси на бургазлии, свързани с образованието на децата, получиха отговори от доскорошния министър Красимир Вълчев и от Жечо Станков, който организира онлайн сесия по темата. Целта на живото включване беше да се дадени максимално ясни отговори на въпросите, които вълнуват родителите от Бургас. Станков е бургазлия, доскорошен зам. министър на енергетиката, на последните парламентарни избори беше кандидат за депутат от ГЕРБ в Бургаски регион и като такъв пое ангажимент да отговаря директно на питанията на хората.

Един от въпросите, който вълнува майките, е за летните занимания на децата. „Защо няма лятна занималня за децата в училище? В някои училища има само за по един месец, но какво правим останалите два месеца и половина? „, попита Ана Тавия.

„Това, което направихме веднага е да се свържем с кмета Димитър Николов и зам. кмета Йорданка Ананиева. Веднага се предприеха стъпки, като до края на седмицата ще бъде качена информация на сайта на Общината за всяко училище, което предлага лятна занималня. Те ще се предлагат не само за юни, но и за юли месец. Респективно, за тези училища, които на първо време няма да предлагат за юли месец, Общината е поела ангажимент. Така в графика ще има училища, в които Общината ще провежда занимания и курсове. За всички деца, които догодина ще бъдат първи клас, реално се дава шанс родителите им да ги запишат през лятото отново в детската градина и да бъдат в позната за тях среда.“, каза Жечо Станков.

Той подчерта, че графикът на занималните ще бъде оповестен, за да са наясно родителите с него и да могат децата им да ги посещават, а те да ходят на работа спокойно и да не се притесняват.

„Ние искаме не просто да си оставим децата да ги гледа някой, това става в ранна детска възраст.. Искаме те да са в образователна среда, да има образователен процес. През лятото това следва да са дейности по интереси, дейности с педагози и с други специалисти – спортисти, писатели или художници. Начинът е да се увеличат средствата за дейности по интереси. Това, което поемаме ние като ангажимент, е минимум да ги удвоим. Тогава ще има повече треньори, повече спорт, повече време училища ще могат да предложат през лятото такива дейности. Няколко неща бяха възстановени през последните години в целодневната организация на учебния ден. През 2010 г. финансирахме целодневна организация само за пътуващите ученици. Сега даваме 300 млн. повече годишно за целта, като се включват и занимания по интереси, и самоподготовка, и спорт. Възстановихме финансирането на дейностите по интереси, на Центровете за подкрепа на личностно развитие. Това са извънучилищни педагогически учреждения, те трябва да направят междуучилищните дейности. Най-скъпото ни беше да възстановим доверието и престижа на учителя и на професията. Убеден съм, че ако имаме образованието като приоритет и имаме необходимата икономическа и бюджетна конюнктура, ако не срутят определени неща, ще могат да се направят още много неща.“, каза Красимир Вълчев.

Ками Димитрова, чието дете посещава детска градина „Надежда“ в ж.к. „Меден рудник“ попита за базата на детското заведение. „Дъщеря ми ходи на градина в детска градина „Надежда“ към филиал в блок 114 - една година беше на ясла там в тристаен апартамент, сега вече е 4-та група и пак е там. Дъщеря ми и другите 20 деца, а те са две групи там още 20 деца, ходят на градина в апартамент вече 5-та година“, посочи жената.

Жечо Станков отговори, че скоро ще започне изграждането на трети корпус на градината, с който окончателно ще бъде решен проблемът с базата.

„Това детска градина, която е стартирала само с помещенията в блока. През 2012 г. беше открит първият корпус, 2-3 години по-късно - и втория корпус. През последната година Община Бургас успя да проектира и трети корпус.“, каза Жечо Станков. Красимир Вълчев, като министър на образованието, е успял да отпусне средства корпусът да започне да се строи. „Документите в момента са до избор на изпълнител, така че до септември 2022 г. ще имаме нов филиал, който ще даде шанс на още 120 дечица или на четири нови групи. Тази градина се намира в ж.к. „Меден рудник“, който е един от бързо растящите райони в града, където се заселват много млади хора. Ще имаме нужда от нови инвестиции в такъв тип инфраструкгура, за да може майките да бъдат спокойни. До няколко месеца започва строителството на новия корпус. От шест, групите бяха вдигнати на осем. Въпреки това се наложи да запазим детската градина в блок 114, защото и там групите бяха препълнени. С новия корпус ще решим веднъж завинаги този проблем.“, каза Жечо Станков.

Красимир Вълчев посочи, че доскоршоното правителство е направило програма за средства, насочени към изграждане или доизграждане на детски градини и училища. „Кмеът на Бургас Димитър Николов беше сред хората, които най-много искаха тази програма, за да финансираме изграждането и надграждането на детски градини. Част от тези средства са отпуснати и за детска градина „Надежда“ и второ – за изграждане и надграждане на училища с цел – преминаване на едносменен режим. За „Надежда“ има отпуснати средства, Общината работи по най-бързия начин, но въпреки това не могат за 6 месеца да се случат нещата. Защото работим с публични средства, има процедури, обществени поръчки, осигуряват се терени, а това изисква време.“, каза Вълчев.

Жечо Станков посочи, че са отпуснати средства за още една детска градина – която е на гърба на Транспортна болница и ще се се казва „Морско конче“. Вече е проектирана, подготвя се да започне строителството. Нови корпуси се изграждат и на Природоматематическата гимназия, както и на Гимназията по програмиране.

Севдалина Стайкова постави въпроса за извинителните бележки, които учениците трябва да предоставят в училище след боледуване. „Защо и кой измисли бележка за отсъствие по болест на ученик да се представя до три дни в училище, а не след като се върне в клас? И защо всички училища разхождат родителите от единия до другия край на града, за да попълват формуляри на място (за гимназиите по конкретно)? Защо моята дума на родител няма никаква стойност? Ако е толкова важно, направете го онлайн.“, посочи жената.

„До три дни трябва да ги предоставят, след като са оздравели и са се върнали на училище. Не трябва да ги разхождат, това не е в съответствие с нормативната уредба. Всеки път, когато съм получил подобен сигнал, съм го пращал към Регионалното управление по образование, със нареждане за проверка. Молбата ми е – пратете го към РУО за проверка този сигнал, това не би следвало да се случва“, отговори Красимир Вълчев.

Жечо Станков посочи новаторския подход, поет в Бургас с инициативата за лекар във всяко училище. „Свързаха се с нас младежи, които предоставят безплатен софтуер за целта. Така ще пробваме тези извинителни бележки да са електронни и чрез една снимка с телефона родителят да има достъп до здравното досие на детето си и директно да ги качва. Като допълнение ще включим и всички профилактични програми, които са свързани с очите, гръбначните изкривявания и други. Ако са добри резултатите, ще подадем информация, за да може да развием инициативата“, каза той.