50 000 ваксинирани на ден могат да забавят разпространението на коронавируса. Това заяви пред в. "Телеграф" математикът на НОЩ проф. Николай Витанов.

"Всички казват, че ваксинацията ще помогне, което е факт, въпросът е количествено как ще се случи това. 50 000 ваксинирани натискат вълната надолу с 1%. Ако искаме да намалим броя на заразените с 10%, трябва да имаме 500 000 ваксинирани", обяснява професорът.

По думите му 2 милиона имунизирани осигуряват щит, а за да се справим с пандемията, трябва да постигнем до поне 3,5 милиона.

"Важно е как ще посрещнем есента. Ако дотогава нямаме достатъчен брой ваксинирани, може да имаме четвърта и пета вълна. Всичко си зависи от нас. Моите наблюдения са, че имаме потенциал 70% от хората да се имунизират", каза проф. Витанов.

Според него ситуацията, в която се намираме сега, има два важни аспекта.

"От една страна, имаме отхлабване на мерките и британски щам, който се разпространява по-лесно. От друга страна обаче, имаме много по-голям брой защитени, благодарение на което и ръстът е много по-плавен в сравнение с втората вълна. Октомври месец броят на регистрираните случаи беше 10 000, а на тези, които са се срещали с вируса, около 70-80 хиляди. Това означава, че близо 7 милиона души не се бяха срещали с този вирус тогава.

Затова много хора се заразяваха и достигнахме до 4-5 хиляди случая за денонощия. Сега с третата вълна ситуацията е малко по-различна. Имаме над 200 000, които са изкарали вируса и още около 800 000, които са се срещали с него. Имаме и около 180 000 ваксинирани. Значи сумарно 1 милион и 100 000 души са защитени и са "вън от играта
", каза проф. Витанов.

Неговата прогноза е, че пикът на третата вълна ще е след средата на март, а случаите ще започнат да намаляват към края на април.

"Това обаче също зависи от спазването на мерките и от темпа на ваксинация", допълни той.

По думите му около 2 милиона души няма да спазват мерките и е възможно отново да достигнем 4000 заразени на ден.

"Ако пък дойдат повече бройки ваксини и стигнем до 100 000 имунизации на ден, дори можем да пресечем третата вълна", каза още той.

Проф. Витанов обясни че в момента смъртността е в плато, защото отразява ниския брой заразени преди месец и половина.

"Сега с покачването на случаите може да се очаква, че смъртността ще се увеличи в началото на април", допълни той.