Ако избързаме и ако предприемам мерки за крайно разхлабваме, много бързо ще се сблъскаме с ефекта от новия вариант на коронавируса. Този вариант няма начин да не е влязъл в България. Хубавото е, че той не води до по-тежки заболявания, но се разпространява много по-бързо. Неговата заразност е с пъти по-голяма. Досега в България 10 души заразяват 5-6. Във Великобритания 10 души заразяват 26 души. Това предстои да се случи в Европа.

Това никак не е оптимистично. Това заяви на редовния брифинг на здравните власти държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

На брифинга стана ясно, че най-висока е заболявемаостта във Враца, следвана от Бургас. Най-ниска е в Разград.

Разпространението на новия вариант на вируса върви, мащар и с различни темпове. Във Великобритани взе дял 70% за около месец. В Ирландия от 2-3% стана на 40%, посочи доц. Кунчев .

„Във връзка с тези опасности, които предстоят, колежка от Кембридж даде много интересна графика и тя беше на базата на математически модел. Ако имаше вариант, който дава 50% по-голяма смъртност, смъртността щеше да се увеличи повече от 1 път. Ако има щам с по-голяма заразност, смъртността се увеличава няколко пъти, защото се изчерпва ресурсът в лечебните заведения. Затова с разширяване дейността на болничните заведения удържаха капацитета си, 20% са в готовност. Все още нямаме доказателства за разпространението, но много бързо този вариант измества класическия. Това може да доведе до пренапрягане на здравната система и да не могат всички граждани, нуждаещи се от адевкатни грижи – да ги получат. Солидарен съм с мнението на доц. Кунчев, че трябва изключително внимателно да се говори какво и как да се разхлабва“, каза ген. Венцислав Мутафчийски.

Здравният министър Костадин Ангелов представи актуалните данни за коронавируса у нас. 53 години е средната възраст са новодиагностираните. 3220 са общо пациентите в лечебни заведения. 72 години е средната възраст на починалите. Продължава да се запазва трайна тенденция брой на излекуваните да е неколкократно по-гоям от новите случаи.

Заетостта за неосложнени пациенти – 29%, най-висока заетост в София-област, следвана от София-град, при интензивните легла – заетостта е 43% .