С помощта на компютърен модел те са установили как могат да пресекат пътя на вируса към човешките клетки. За целта, според тях, е необходимо определен ензим в организма да бъде деактивиран.

Ставаме ли свидетели на дългоочаквания пробив във войната със заразата.

Вижте интервю на Нова тв с автора на изследването - д-р Андреас Дрегер - учен от университета в Тюбинген.

Какво можете да ни кажете за своето проучване?

Наскоро публикувахме доста подробно изследване относно това как SARS COVID-2 влияе на човешкия организъм. По време на проучването открихме слабото място на вируса, което може да бъде експлоатирано с помощта на специално лекарство. Ако оприличим ситуацията с коронавируса като мишена за дартс, бихме могли да кажем, че се целим в центъра на мишената и се надяваме да открием начин да се справим успешно с тази продължаваща пандемия.

Както казахте – твърдите, че сте открили слабото място на COVID-19 – кое е то?

Компютърният модел, който ние използвахме, успя да предвиди, че ако спрем определен ензими в човешкия метаболизъм и в човешките клетки – ще пресечем пътя на вируса и той ще загуби способността да се репродуцира.

Това означава ли, че ако тези ензими бъдат спрени, вирусът ще бъде обезоръжен?

Това твърдят компютърните модели, с които работим. Причината затова е, че вирусът се нуждае от материал от човешкото тяло, за да функционира. Той извлича този материал от клетките, от клетъчния метаболизъм и ако успеем да идентифицираме кои са местата, от които COVID-19 черпи този материал ще бъдем в позиция да го обезоръжим. Това място трябва да е от първостепенна важност за съществуването на клектата на вируса, но не от съществена важност за съществуването на човешките клетки.

Ние обърнахме по-специално внимание на един от ензимите, но всъщност успяхме да открием повече.

Разполагаме със списък, в който са описани различните ензими, които могат да посулжат като мишена на вируса. Предимството на този, на който обърнахме по-специално внимание, се крие в това, че човешкият гостоприемник не разчита кой знае колко на него и съответно няма да има негативни ефекти ако го деактивираме.

По какъв точно начин могат да бъдат деактивирани специфични ензими в човешкото тяло?

Налични са много начини за това. Ензимите могат да бъдат комбинирани с различни вещества, които първо да ги забавят и в последствие да намалят скоростта, с която те се развиват в клетката.

Тоест можем да кажем, че по този начин вирусът може да бъде сериозно засегнат, без да се застрашават клетките в човешкото тяло?

Да, това е, което предричат компютърните модели. Моделът е тестван доста пъти. Използвахме за пример друг, подобен, който даде резултат при борбата с туберколозата. Общо –взето просто подменихме бактерията. Искахме да сме сигурни, че всичко е сигурно и надеждно.

Можем ли да кажем, че това е дългоочакваният пробив в борбата срещу заразата?

Мисля, че със сигурност това е доста важна крачка, защото сега учените могат директно да използват информацията получена от нас и да опитат неща, които преди не бяха възможни. Това отваря пътя към по-лесното намиране на подходящо лечение за вируса.

Източник Нова тв