"Благодаря на моите колеги за високата оценка и на Община Бургас за подкрепата, която оказва през годините към Дружеството на художниците", каза художникът Петър Пецин по време на церемонията "Художник на годината", която по традиция се провежда на 6 декември.

Наградата връчи зам.-кметът по "Култура, туризъм и спорт" Диана Саватева. Тя отправи поздрав към всички творци и им благодари за активността през годината.

Наред с отличения Петър Пецин, за престижното звание бяха номинирани Иво Бистрички, Никола Станяев, Фоти Фотев и Дора Славова.

Традиционната празнична изложба "Никулден" ще бъде открита след края на наложеното в момента ограничение в залата на Дружеството на художниците на "Александровска" 22. Експозицията ще представи най-доброто от творчество на над 60 автори от Бургас и страната.

Събитието "Художник на годината" се осъществява с подкрепата на Община Бургас.

"Въпреки драматичната година, аз съм оптимист, защото виждам, че студентите от филиала на НХА се интегрират и постепенно се вливат в редиците на нашето Дружество. Това прави Бургас още по-интересен за гостите и туристите.", каза кметът Николов.

Наградата "Художник на годината" има за цел да се отдаде почит, уважение и признание на художник, който с творческите си постижения е допринесъл за развитието на съвременното българско изобразително изкуство и културния живот на град Бургас. Връчва се на член на "Дружество на художниците - Бургас" с дългогодишна активна творческа дейност и постижения в областта на живописта, скулптурата, графиката или приложно-монументалните изкуства. Наградата включва плакет с изображението на Свети Лука - покровител на художниците, диплом и парична премия.

* Петър Пецин е роден 1951 г. в Бургас. Завършва специалност "Графика" във Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий". През творческия си път авторът участва активно в редица престижни биеналета на графиката по света, а от 1981 г. подрежда и самостоятелни изложби, основно в България. Живее и твори в Бургас.

Днес бяха връчени и званията почетен гражданин. Със званието бяха удостоени плувецът Цанко Цанков, актьорът Нейчо Попов /посмъртно/, заслужилият майстор на спорта по свободна борба Петър Иванов, заслужилия майстор на спорта по автомобилизъм Стоян Апостолови и арх. Деви Симеонов /посмъртно/. Новите почетни граждани бяха обявени в директно онлайн излъчване от председателя на ОбС проф. Севдалина Турманова. Поради наложените мерки за безопасност тържествена сесия на Общински съвет в обичайният формат не се проведе. Вместо това бяха обявени новите почетни граждани на Бургас и отличените двама бургазлии и "Почетна значка". Това са Георги Иванов от общинска служба УКОРС, който спаси възрастен мъж, скочил от Моста, за да сложи край на живота си и Валентин Иванов, който спаси давещо се в морето през зимата 17-годишно момче. Благодарение на бързата и навременна намеса на двамата смели мъже са спасени 2 човешки живота. "Съгласно Наредбата за символиката и отличията на Община Бургас, в подобни случаи заслужилите могат да бъдат удостоени с Почетна значка на Община Бургас. Тъй като такива постъпки трябва да служат за пример на всички", заяви председателя на ОбС проф. Севдалина Турманова.

Биографии на новите почетни граждани на Община Бургас


ЦАНКО ЦАНКОВ - многократен национален шампион и рекордьор по плуване, двукратен вицесветовен шампион за ветерани, Майстор на спорта и първият човек в историята, преплувал акваторията на най-големия Български залив, а именно - Бургаския. Цанко Цанков е роден на 13 август 1987 година в Бургас. Многократен републикански шампион в дисциплините бруст и съчетано плуване. Носител на националния рекорд на 100 метра съчетано плуване при младежите. Първите си златни медали Цанко Цанков печели на турнира SAV в Бремен, а две години по-късно поставя два рекорда - на 100 метра бътерфлай и на 400 метра свободен стил на първенството на Принцовите острови в Турция.Цанко Цанков записва името си в историята на българския спорт, като печели златен медал в кралската дисциплина 100 метра свободен стил, с което се превръща в най-възрастния притежател на титлата от основаването на българското състезателно плуване. Той влиза в историята като плувецът, който е ставал шампион на България в най-много индивидуални дисциплини. Нарежда се под номер 3 във вечната ранглиста на 100 метра съчетано плуване за мъже.Важен момент в спортната кариера на Цанко Цанков е постижението, при което той преплува Бургаския залив. Изминатото разстояние е 46 800 метра и е най-дългото индивидуално преплуване, извършвано някога в хилядолетната история на Черно море. Поради тази причина постижението придобива обществена популярност като "Рекордът на Черно море", а Цанко Цанков получава прозвището "Властелинът на Черно море". В края на август тази година, в Бургас Цанко Цанков записва името си със златни букви в историята на плуването, след като постави световен рекорд за 12- часово непрекъснато плуване на 50-метров басейн от 50 км и 600 м, с което подобри постижение, реализирано преди 22 години.


НЕЙЧО ПОПОВ е роден на 13 юли 1924 г. в гр. Бургас. Завършва актьорско майсторство, след което специализира режисура в Германия. Нейчо Попов е един от създателите на Сатиричния театър "Алеко Константинов", където работи като актьор и режисьор до края на жизнения си път. Негови са едни от най-успешните постановки в историята на сатиричния театър: "Големанов", "Женитба", "Римска баня" и редица други. Емблематични негови филми са "Нако, Дако и Цако", "Мъже в командировка" и "Бялата стая".Нейчо Попов е носител на високото признание Заслужил актьор. Умира на 49 години в родния си град - Бургас, часове преди излизане на сцената за поредния спектакъл.През целия си жизнен път Нейчо Попов изтъква с гордост факта, че е бургазлия. Покойната му съпруга - Стоянка Мутафова, също подчертава този факт, с което допълнително утвърждава общественото мнение, че Бургас е дом на изключителни таланти. Въпреки краткия си жизнен път безспорни са заслугите на Нейчо Попов към родния Бургас, към театъра и изкуството в България.

ПЕТЪР ИВАНОВ е заслужил майстор на спорта по свободна борба.Петър Иванов е роден на 25 август 1958 годена в гр. Бургас. Започва активно да тренира борба на 14 годишна възраст, когато негови треньори са Христо Вичев и Пейчо Бинков. След завършването на средното си образование негов треньор става световният шампион Руси Петров. Не закъсняват и първите успехи на Петър Иванов.На 17 години става първи на Републиканско първенство, на което е забелязан от специалистите на ЦСКА. Петър Иванов е носител на златен медал на Балканиадата в Гърция, както и на Европейското първенство за младежи във Финландия. На Световното първенство за младежи в Лас Вегас става световен шампион. Петър Иванов се утвърждава като титуляр тежка категория при мъжете в националния отбор. Най- големият успех в спортната му кариера идва през 1980 година в гр. Предвиза - Чехословакия, където печели титлата световен шампион. Петър Иванов е републикански шампион и златен медалист на турнира "Дан Колов".Със своята активна състезателна дейност заслужилият майстор на спорта записва името си в българската спортна история в дисциплината свободна борба.

СТОЯН ГЕОРГИЕВ АПОСТОЛОВ е заслужил майстор на спорта.Той е роден на 3 март 1948 г. в с. Крушевец, но живее в Бургас. Завършва Висшето си образование по специалност инженер-химик в Бургаския химико-технологичен институт. За да реализира мечтата и хобито си, постъпва на работа в CO МАТ - Бургас, като монтьор, където придобива богат опит в познанията си по автомобилизма. През пролетта на 1970 г. за първи път се записва на състезание по майсторско управление на автомобили, организирано от БТК. Това участие се оказва не само първо, но и съдбовно, защото именно то му показва, че автомобилизмът е неговото призвание. Първият старт прави с небезизвестния от близкото минало автомобил марка Трабант, а по-късно Стоян Апостолов настъпва педалите на друг атрактивен за времето си автомобил - марка Жигули. Участва във всички възможни състезания - писта, рали и планински рали-крос. Негов неотменен навигатор през цялото време е най-довереният му човек - съпругата му Елена, с която създават и превърналото се в традиция за Бургас "Рали за жени 8-ми март".Стоян Апостолов е удостоен със званието Майстор на спорта по автомобилизъм. Многократно участва в рали състезания в Турция, Гърция, Югославия, Белгия, Румъния. Той е десеткратен шампион на Рали крос за България, както и петнадесет години шампион на писта за Националния ни шампионат. Към момента Стоян Апостолов продължава да участва в дисциплините рали и затворен маршрут.


АРХ. ДЕВИ СИМЕОНОВ е роден в град Бургас през 1930 г. Завършва висшето си образование във Висшия инженерно-строителен институт в София със специалност "Архитектура", а по-късно и допълнителна квалификация "Ландшафтна архитектура".Арх. Деви Симеонов има богата и разнообразна професионална кариера, започвайки от най-ниското и достигайки до най-високото стъпало в строително-проектантския процес. Първите си трудови стъпки прави като строителен работник, а след завършването на висшето си образование става преподавател в Строителен техникум. Част от кариерата му преминава в Проектантска организация - Бургас. През годините арх. Деви Симеонов заема позицията на главен архитект на Бургас, като в същото време е сътрудник и главен координатор в проектантските институти в София, където се разработват Общ градоустройствен план, Агломерация и Генерален транспортен план на гр. Бургас. Едни от най-значимите проекти, дело на арх. Деви Симеонов и негови екипи, са градоустройственото решение за Културния дом на НХК, застроителните регулационни планове на Долно Езерово, Меден рудник, м.с. Черно море, с. Рудник, общия градостройствен план на гр. Бургас, силуетните планове на ул. "Александровска", ул. "Фердинандова" и пл. "Св. Св. Кирил и Методий", Генералния транспортен план на града ни.Като главен архитект на гр. Бургас, арх. Деви Симеонов е имал амбицията техническата служба, която ръководи, да бъде и творчески организъм, който да прогнозира, планира и възлага проектиране на научна и творческа основа. Голяма част от своето време и сили арх. Деви Симеонов посвещава на изследователска и събирателска дейност, свързана с градоустройството на Бургас, с неговата архитектурна история, а също и на изследване на родовата памет и подготовка на личния си архивен фонд. В резултат на този труд издава авторските си книги: "Бургас - поглед отвътре" в три тома.