Със заповед съм спрял плановите операции, плановият прием е разрешен. Лекарят е този, който ще реши кое е в интерес на здравето и кое е опасно за здравето. Трябваше и ще заработят буферните центрове. Първият център вече заработи. Той е в УМБАЛ „Дева Мария“. Другият, който ще заработи, ще е в УМБАЛ-Бургас. Говорим за диагностични буфери в извънболничната помощ. Идеята ни е да бъдем в помощ на пациентите, не за друго, а защото решението да влезе ли в болница един пациент или не се взема от лекаря, не от пациентите. Това става на базата на строги показания – както неговата преценка, така и параклиниката, лабораторна диагностика, рентген, както и ПиСиАр тест. При всички положения тестовете няма да са за сметка на пациентите. Ако пациентът се приеме в болницата – тестът ще е за сметка на съответната болница и докъдето издържи лимита на РЗИ по Здравната каса. По Здравна каса направления могат да издават и съответните специалисти. Това заяви началникът на РЗИ в Бургас д-р Георги Паздеров. Той, кметът Димитър Николов и ръководството на УМБАЛ-Бургас в момента са на среща с първите доброволци, изразили желание да помагат в обслужването на пациенти с КОВИД.

„Имаме 57 свободни легла в КОВИД отделенията тази сутрин.УМБАЛ-Бургас разполага с 60 инфекциозни легла вече.“, каза още д-р Паздеров.

„Намираме се в изключително тежка ситуация. Един от центровете вече работи, другият до края на деня ще заработи на територията на УМБАЛ-Бургас. Нестандартна е ситуацията, няма я написана в нито една наредба или закон. Адаптираме я към инфраструктурата на Бургас. Трудно е, няма лекари, не ни съдействат всички. Не се оплакваме, ще стане!“, каза кметът Димитър Николов.

Зам. директорът на УМБАЛ-Бургас д-р Светлозар Георгиев разясни как към момента ще работи болницата.

„Ще работи само спешни операции, това сме го проигравали. Всяка планова дейност може да се прекрати за известен период. На никой не е отказан прием, но това е въпрос, който трябва да реши РЗИ на брой население. Буферният център ще работи за обслужванео на пациенти, потенциални носители на коронавирус и с такава симптоматика. Целта е да се освободи Шокова зала от тези пациенти. Не трябва да се забравя, че всички други болести съществуват и хората си ги носят. Няма алгоритъм за този център, по наше виждане за начало ще има легла, дежурен лекар, дежурна сестра, евентуално хората там ще изчакват резултат от ПиСиАр, тъй като в Инфекциозно отделение не може да бъде приет пациент , без да е положителен за Ковид. Това е рисковано.“, каза д-р Георгиев.

На въпрос за отказа на началници на отделения да изпратят лекари и сестри в КОВИД-зоните, той отговори, че е била проведена среща с тях.

„На срещата получихме взаимно разбиране, казах им, че не е начинът да отказват. В края на краищата това е наше задължение, дори сме се заклели да помагаме на пациентите в различни ситуации. Мисля, че проявиха разбиране. Дори после имаше някои, които проявиха желание да дадат пример и да постъпят там. Смятам, че този период отмина, че емоциите отзвучаха и трябва да се хванем да работим, защото това ни чака. Ще разчитаме на млади колеги - на наши и на външни“, каза той.