Къде да държите спестяванията си, ако пазарите полудеят отново?

img

Ръстът на фондовите пазари през последните два месеца бе изключителен. Всъщност щатските индекси и много от индексите на развитите пазари възстановиха почти всичко изгубено вследствие на пандемията. Но това не прави инвеститорите спокойни. Дори напротив! Много от най-големите умове прогнозират вторичен спад, а богатите инвеститори очакват подобно понижение, преди да влязат отново в акции.

За обикновените спестители обаче - тези които държат спестяванията си извън фондовите пазари, най-вече в депозити - опцията да инвестират в момента не изглежда особено добра. Особено ако вземат предвид съотношението доходност-риск, което може би е едно от най-лошите за последните няколко десетилетия. Тоест рискът за потенциална загуба в момента изглежда много по-голям от този за потенциална печалба. Или напълно обратното на това, което инвеститорите би следвало да търсят, залагайки на фондовите пазари.

От друга страна, все повече инвеститори започват да се опасяват от потенциална инфлация, която в свят на рекордно ниски лихви по депозити ще даде покупателната способност на спестяванията им. А инфлацията се очаква да става все по-значим фактор в бъдеще, предвид рекордното печатане на пари от страна на централните банки.

Или пред спестителите е налице следната дилема - в какво да държат спестяванията си в среда на очаквана инфлация и потенциални рискови на фондовите пазари?

Ето и няколко идеи:

Кеш и държавни ценни книжа

Когато е налице опасност от вторично понижение на фондовите пазари, кешът не изглежда лош вариант. В този случай инвеститорите би следвало да приемат, че ще загубят част от покупателната сила на парите си заради инфлацията.

Но... понякога в инвестирането е добре да се приема "по-малкото зло". Ако очаквате загубите на фондовите пазари да са двуцефрени, то поемането на едноцифрен процент загуба може и да не изглежда чак толкова лош вариант.

Да, държавните облигации не се очаква да поскъпват от текущите си нива, защото дори и да минат на отрицателна нива, лихвите до голяма степен ще са ограничени в по-нататъшното си понижение. И предвид на това, че цените на облигациите се движат в обратна посока на доходността по облигациите, то потенциала за ръст изглежда силно ограничен. Но не бива да се забравя и че инвеститори, които се насочват към държавни облигации, правят това за защита, а не в търсене на доходност.

Тоест добре е кешът, в различните му форми, включително и депозитите, да е част от портфейла на всеки инвеститор, поне в момента. Каква точно форма ще изберете и какъв процент, зависи от всеки от Вас.

За пример можем да дадем Уорън Бъфет, който държи близо 140 милиарда кеш в своя инвестиционен фонд, въпреки че винаги е насърчавал хората да инвестират в акции и винаги е подкрепял американската икономика. И въпреки това, кешът на Бъфет (в различни форми) в момента е около 40% от управляваните от него активи!

В този ред на мисли, за да определите процентът на кеш, който да държите, можете да прибегнете към старо и просто правило за това. А именно - процентът на акции в портфейла ви да е 100 минус годините ви, а останалото да държите в кеш. Смисълът на това правило е ясно - колкото повече остарявате, толкова повече кеш да държите.

Злато и други благородни метали

Златото трябва да е част от портфейла на всеки инвеститор в днешно време. На това мнение са не един и двама велики инвеститори. Особено в настоящия момент на трудности и риск за фондовите пазари, заради пандемията.

Златото може да поскъпне с 80% през следващите 18 месеца, тъй като стимулите на централните банки и икономическите сътресения могат да доведат до рекорден интерес към благородния метал, прогнозираха анализатори от Bank of America.

Паричните власти харчат трилиони долари, за да поддържат икономиите и се борят от негативните последствия от пандемията. Широкоразпространените разходи ще окажат невероятен натиск върху валутите, казаха анализаторите на банката, което от своя страна ще подтикне инвеститорите към злато и ще видим дефицит при метала.

Все още има достатъчно място за инвеститорите да се насочат към злато, добавиха още от банката. Позиционирането "беше изненадващо слабо" дори след златното рали в края на март, а масивният приток на капитал ще изпрати цените нагоре, които ще нарастват през годината, прогнозират от Bofa.

В основата ще е печатането на пари като фактор, който ще предопредели изстрелването на "жълтия метал" до рекорд до октомври на следващата година, прогнозира Bank of America.

Анализаторите на фирмата вдигнаха 18-месечния си ценови таргет за благородния метал до 3 000 долара за унция от 2 000 долара в понеделник, определяйки златото като "най-добрия защитник на стойност" на фона на силния икономически спад.

Йена и други спасителни валути

Има определен клас валути, които се наричат "спасителни", или "убежище за сигурност". Те са се сдобили с тези си прозвища заради факта, че инвеститорите имат склонност да се насочват към тях, когато "играта загрубее" на фондовите пазари.

Дългогодишният статут на йената на сигурен актив е оправдан. Когато глобалното забавяне на растежа се засили, валутата обикновено се представя добре, тъй като има голяма инвестиционна база, смятат експерти от инвестиционната банка HSBC.

Освен йената има, разбира се, и други валути, които се отличават с подобен статут на "сигурност", като например швейцарският франк. Последната обаче, е много по-зависима от решенията на централната банка, които се опитват да насочват франка в желана от тях посока.

Земеделска земя

"Купувайте земя, вече не я произвеждат", е казал Марк Твен.

Това е един актив, който е много слабо корелиран със световните фондови пазари и в този ред на мисли предоставя на инвеститорите добро средство за диверсифициране от рисковете там.

Въпреки, че земеделската земя забави серозно ръста си през последните години, тя е една добра инвестиционна алтернатива. През последните десет години този актив поскъпва с над 5%, или доста над официалната инфлация. В допълнение, подобно на имотите, този клас носи доходност на инвеститорите под формата на рента, далеч по-висока от рекордно ниските лихви по депозитите.

Разбира се, важно е как ще инвестирате в земя. Физическата покупка на малък разпокъсан парцел определено не е най-добрия вариант за това. Когато парцелът е малък освен, че разходите за покупка и прехвърляне ще изядат сериозна част от бъдещата потенциална доходност, той няма да е апетитен за арендаторите и потенциалните купувачи в бъдеще! Това би направило подобен род инвестиция силно неликвидна - тоест няма да можете да я "осребрите", когато желаете да направите това, или няма да можете да го направите на желаната от вас цена.

Много по-лесно е, ако смятате, че земеделската земя ще поскъпва да насочите средствата си към фонд, инвестиращ в земеделска земя. Това има много предимства. Първо - можете да инвестирате малка сума; второ - инвестицията е ликвидна; трето - ще се управлява масивен фонд, който ще се отдава под наем и ще носи доход под формата на аренда; и четвърто - тези фондове са задължени да разпределят 90% от годишната си печалба под формата на дивидент.

Имoти

Имотите са доста добър вариант за защита от инфлация, като изключим последната криза, която стартира от тях. Иначе статистиката сочи, че имотите са поскъпвали леко в моменти на рецесии.

Каква е причината за това? Фактът, че забавянето на икономиката обикновено води след себе си до по-ниски лихви, което пък стимулира вземането на ипотечни кредити.

Ако историята се повтаря, а текущата рецесия, предизвикана от пандемията, е далеч по-различна от последната - то може да се окаже, че имотите няма да бъдат толкова силно засегнати, колкото ще бъдат засегнати фондовите пазари.

Статистиката сочи, че индексът на цените на жилища в САЩ се е повишавал средно със 7,4% през годината преди рецесии, както и с 2.7% средно на година по време на годините на рецесия.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка, или продажба на акции, или други активи.
Източник: Моней.бг

Добавете коментар

Електронната Ви поща няма да бъде публикувана. Задължителните полета са маркирани с *

Откажи

0 Коментар

Най-новото

Актуални теми

Пациент с КОВИД скочи от УМБАЛ-Бургас

Вишка се обърна в ж.к. „Славейков”

Автокасапница в Айтос