Ангелкова: Туроператорите трябва да върнат парите на хората, които са отказали екскурзии до Италия. Налице са форсмажорни обстоятелства

img

При обявено форсмажорно обстоятелство всеки, който е предприел организирано пътуване в чужбина и се е отказал от него, може да разчита да му бъдат възстановени средствата както е предвидено в Закона за туризма. Това ще се случи, ако обстоятелството е налично към периода, в който ще бъде почивката.

Това заяви пред журналисти министърът на туризма Николина Ангелкова.


Когато има форсмажорно или непредвидено обстоятелство, както е описано в ресорна евродиректива, сумата подлежи на възстановяване, уточни министърът и допълни, че в момента се тълкува какво точна е "непредвидено обстоятелство". До края на деня ще стане известно тълкуванието, съобщи още министърът.


"Предполагам, че, когато става въпрос за Италия, където има установени случаи на заразени с коронавирус, би следвало средствата да бъдат възстановени", каза Ангелкова.


Днес министърът е имала среща с туроператори, които са изразили безпокойство заради създалата се ситуация с коронавируса и отражението му върху изходящия и входящия туризъм.


Ситуацията е доста тревожна и тежка за туризма не само за България, а и за целия свят, коментира Ангелкова.


Тя напомни, че Италия е един от основните пазари за България като през 2019 г. над 250 000 българи са посетили Италия, а около 156 000 италианци - България.
По данни на туроператорите около 10 000 българи са с планирани резервации в Италия до края на юни.

Това ще се случи, ако обстоятелството е налично към периода, в който ще бъде почивката.

Добавете коментар

Електронната Ви поща няма да бъде публикувана. Задължителните полета са маркирани с *

Откажи

0 Коментар

Най-новото

Актуални теми

Касапница на пътя Бургас-Созопол

Има ли коронавирус в Бургас?

Задържан за 2 кг. кокаин в Бургас