Частен съдия изпълнител обяви за публична продан цялото оборудване на Хлебозавода в Айтос, бивша собственост на бизнесмена Стоян Колев- доскорошен крупен предприемач, а по настоящем – с условна присъда от 2,8 месеца лишаване от свобода за неплащане на данъчни задължения в размер на 346 хиляди лева чрез извършване на сделки със свързани лица. Имуществото или това, което е останало след разкостването на завода, е на обща стойност малко над 36 000 лева, като на търг са пуснати дори вратите.

Припомняме, че Колев продаде завода си на символични цени преди няколко години, а после пък обяви, че шефът на VTA Николай Мечков, който в момента е задържан именно след показанията на бизнесмена, го принудил със сила и заплахи да му прехвърли бизнеса си.

„Началото на 2017-а ме накара да извърша някои действия, които не бяха в мой интерес и са свързани с бизнеса ми. Не мога да споделя повече от това. Мечков направи прехвърляния първо на главния си бодигард – Милен. След това имаше няколко прехвърляния, за да е сега Хлебозавода собственост на момче от ромски произход от Камено. Тези трансформации станаха през 2017-2018-а. Това е видно от Агенцията по вписванията, не си го измислям. Има подправени подписи при прехвърлянето на акции. Едни бушони, които не могат да четат и да пишат в момента са собствениците“, обясни Колев пред журналисти.

Той става собственик на Хлебозавода през 2003 година, когато приватизира държавното предприятие чрез явен публичен търг с наддаване.

„Беше в окаяно състояние, когато го придобих – с един охранител, без ток, вода, с тръни над 2 метра. Всичко това нещо съм го вкарал в ред. В момента Хлебозаводът работи на пълни обороти“, твърди той. Справка в сайта на Камарата на частните изпълнители обаче показва друго. А имуществото е било заложено пред банка, която сега си търси кредита.

Справка в Търговския регистър показва, че заводът е прехвърлян няколко пъти, а понастоящем негов собственик Явор Димитров с фирмен адрес в ж.к. „Изгрев“.