20 хил. гастарбайтери ще се се трудят на курортите у нас през тази година. През първите шест месеца вече са дошли 10 563 чужденци, като те са предимно от Украйна, Киргизстан и Молдова. Преди три години те са били едва 1224. Това отчете експертът от КНСБ експертът Атанаска Тодорова на семинар в с. Белчин, който организира синдикатите и фондация "Фридрих Еберт".

Сезонните работници са 9362 души, като от тях 3568 са камериери, а 1700 са сервитьори. Като пиколо ще се трудят 376 чужденци, а в кухнята 382 души.

На командировка у нас за първите шест месеца на годината са дошли 272 души, а студентите от трети страни са 101.

33 балерини от Украйна, Молдова и др. страни пък сме внесли през тази година. През 2015 г. балерините на щат у нас са били около 150. А в Държавната опера в Стара Загора, няма българска балерина, обясни експертът.

Едва 273 са внесените високо квалифицирани специалисти у нас. Те заемат предимно шефски места. Топ 3 се допълва от инженери и мениджъри. 73 учители пък са предпочели да преподават у нас, вместо в страната си. Сред внесените професионалисти са и спортисти от САЩ, Украйна и Сърбия и технически персонал от Тунис. 26 циркови артисти пък предпочитат да работят у нас, вместо в собствените си страни.

Едва 30 чужденци с български произход са наети у нас през първите шест месеца на година, въпреки че за тях няма ограничение за време, длъжност или икономически сектор, обясни Тодорова. Нито един научен работник или стажант от трета страна не се регистрирал у нас през тази година, въпреки законовите облекчения, които бяха въведени.

Не са нужни повече законови облекчения за внасяне на работници, смятат от КНСБ. Според тях това е краткосрочна мярка и не носи социално-икономическа сигурност на държавата. Миналата година те лансираха проект за връщането на българи, които живеят в Украйна, Молдова и Западните покрайнини. Те според тях могат да запълнят част от нужните около 100 хил. работници за бизнеса.

КНСБ смятат, че НАП трябва да проверява дали записаните възнаграждения в трудовите договори се получават реално. Причината е, че повечето регистрирани чужденци от трети страни работят на минималната заплата -560 лв. или близко до нея., пише 24 часа.