В следващите 5 години можем да станем свидетели на Интернет, управляван от САЩ и още един, управляван от Китай, стана ясно на Световния икономически форум миналия месец в Давос.

Терминът "splinternet" се отнася за бъдещето и ще бъде мрежа, регулирана от отделни регламенти и управлявана от различни служби. Все още не е напълно ясно какво се разбира под дефиницията за разделен интернет, но най-достоверната концепция е, че сред половината земно население ще доминират китайските приложения, програми и браузъри, а сред останалата половина - американските.

Радикалната промяна няма да постави Китай от една страна и оставащия сват от друга. Ще има държави, които се адаптират към едната свръхсила, и такива, които се адаптират към другата, смята Кайфу Лий, изпълнителен директор на компанията за рисков капитал Sinovation Ventures.

"Китайските приложения може би ще срещнат трудности да се наложат в САЩ или пък в страните от Европа, но ще бъдат много бързо приети в Индия, Югоизточна Азия, Южна Америка, Близкия изток и дори в Африка. След време, ако преброим приложенията, които хората използват, броят на китайските и американските ще бъде равен", коментира Лий пред CNBC, който преди настоящата си работа, ръководеше Google в Китай.

Китайските компании като Alibaba и телекомуникационната Tencent вече разширяват услугите си в чужбина и инвестират в цяла Азия. Например, Alibaba притежава мажоритарен дял в дружеството за електронна търговия Lazada в Югоизточна Азия, а Tencent е инвестирала в индонезийската Go-Jek.

Лий не е единственият, който предвижда, че скоро "splinternet" ще бъде реалност. Миналата година бившият главен изпълнителен директор на Google, Ерик Шмит, предвиди "разклонение" на познатия Интернет. Ще има един, воден от Китай, и такъв, воден от Америка.

Изкуственият интелект

Воюването между САЩ и Китай не се отнася само за Интернет. Те се борят и за лидерство в областите на 5G и изкуствения интелект.

Според специалисти, докато Китай е лидер в практическото прилагане на изкуствен интелект, САЩ са по-напреднали с иновативните си фундаментални изследвания. Скоро обаче могат да настъпят промени.

Сега САЩ все още изпреварва Китай в доста отношения, а в други двете страни "си дишат във врата", но според Лий в рамките на 5 години Китай ще има огромна преднина.

"Китай има повече данни, повече потребители, повече извличане на информация и има доста проекти на правителството, свързани с изкуствения интелект."

Правителството на втората най-голяма икономика в света има план "Мade in China 2025", в който се набляга на развитието на изкуствения интелект. А през 2017 г. Китай призна намерението си да бъде лидер в тази област до 2030 година.

И двете страни работят упорито, за да се изпреварят, което доведе до конфликти за патентни заявки.

Изследване на Световната организация за интелектуална собственост (WIPO) сочи, че американските компании IBM и Microsoft са с най-много заявки за патенти по роботика. Но сред изследователските екипи и университетите, Китай води по направените патенти, свързани с изкуствения интлект. /money.bg