Не липсата на квалифицирани служители, а въобще липсата на работна ръка ще е основният проблем в близките години, смятат чуждестранни инвеститори.

Редица фирми продължават да изпитват сериозни проблеми при набирането на персонал. „И определено парите не са проблема” категорични са те.

„Проблем номер едно е квалификацията на хората. Квалификацията означават две неща. Hard skills, което включва образование, диплома и т.н. Такива кандидати не липсват. По този показател средно сме над Гърция. Още не сме достигнали нивата на Австрия, но сме над средното ниво за много държави на Стария континент”, казва Александрос Вореопулос, главен изпълнителен директор на Voestalpine VAE.

Според него обаче проблемът е в другата група умения, т.нар. soft skills. „Повечето време хората са негативни, ядосани към фирмата, което е голям проблем за надеждността и бъдещето на една компания. Средностатическият българин е нелоялен и ядосан. Негативизмът е огромен проблем и невъзможността да се изгради бизнес култура. Как ще го променим? Не знам. Но пречи много”, казва Вореопулос.

Липсата на хора дефакто „стопи” основното предимство на България пред чуждестранните предприемачи – евтината работна ръка. Останаха ниските данъци, но с времето и това вече няма да е чак толкова атрактивно.

Държавата също не съдейства, а по-скоро спъва чуждестранните инвеститори. Така например, част от предприемачите решили да построят било то производствена или логистична база, трябва да вложат средства и за изграждането на инфраструктурата. „Цялaтa yлицa - acфaлтът, ocвeтлeниeтo и вcич?o дpyгo нeoбxoдимo - e изгpaдeнa cъc cpeдcтвa нa ?oмпaниятa.

Oт Cтoличнa oбщинa зaявили, чe нямaт пapи”, казва Антон Стойков, управител на австрийката Cargo-partner за България. През миналата година компанията купи парцел в близост до летище “София” и изгради логистична база с офис част. Закупен е и съседен парцел, но отново до него няма достъп, което за момента забавя застрояването му.

Определено, ако държавата влага повече средства, това ще я направи по-привлекателна за чуждестранните предприемачи. На това мнение са 44 от 96 анкетирани австрийски компании у нас. Проучването се прави ежегодно от Advantage Austria (Австрийско търговско представителство).

За 44% от въпросните фирми бизнес климатът у нас през 2018 г не се е променил. 33% виждат подобрение, а 23% - влошаване. Прогнозата им е, че настоящата година няма да е по-различна от изтеклата. На това мнение са 60% от анкетираните. За 31% икономиката ни ще се подобри. По-малък е процентът на тези, които очакват влошаване – 9%. Част от компаниите виждат в липсата на промяна относителна стабилност. Именно това е причината 59.4% от тях да планират инвестиции през следващите две години. 40.6% ще се въздържат. Близо 70% от австрийските компании у нас реализират между 51% и 100% от оборота си у нас.

Що се отнася до заплащането на служителите, то най-много от фирмите (57.3%) ще увеличат месечното възнаграждение на служителите си между 1% и 3% през 2019 г., а 33.3% - с 6-10%.