"Пълен локдаун, какъвто беше в началото, освен че ще позволи да намалеят случаите, в крайна сметка ще постави на равна нога и всички участници в икономическата система", предложи Рая Попова, председател на Българската ритейл асоциация.

При сегашните "половинчати мерки" според нея се получава нелоялна конкуренция и има привилегировани.

При първия локдаун фалитите са били около 15%, сега се очаква лавина от фалити, пресмята тя.

"Няма прогнозируемост. Ние не знаем в крайна сметка търсим ли хора или освобождаваме хора. Трето затваряне на бизнеса за една година означава, че трета колекция не може да бъде реализирана и загубите от този факт са огромни", обясни Попова пред БНР.

"Колекциите се планират и заявяват месеци по-рано, а в началото на всеки сезон доставената стока започва да се реализира и около средата на сезона започва разпродажбата, тоест търговецът разполага с не повече от два месеца, за да я продаде", посочи тя.

По думите й след няколко сезона една колекция е вече не само морално остаряла, но и физически остаряла, за да бъде продадена дори на безценица.

"Държавата не опрости, нито отложи дължимите към нея данъци, такси, осигуровки, дори такса смет, при положение, че затворените обекти са в обективна невъзможност да генерират отпадъци", изтъкна още тя.

Относно подпомагащите мерки на държавата Попова отбеляза, че "хаосът в системата е доста голям", а бизнесът среща затруднения с връщането на документи "по най-безумни причини", например непоставено тикче.

"Документи за помощи са подадени от наши колеги още ноември. В края на януари едва започват да се изплащат някакви обезщетения", уточни Рая Попова.