Европейският съюз (ЕС) ще вложи 15 милиарда евро, за да помогне на бедните страни да се преборят с коронавирусната епидемия. Това съобщи председателят на Еврокомисията, германката Фон дер Лайен.

Тя заяви, че парите ще помогнат на страните със слаби здравни системи да се справят с въздействието на COVID-19 и също така ще подпомогнат дългосрочното им икономическо възстановяване. "Ние ще спечелим тази битка само с координиран глобален отговор", каза Фон дер Лайен във видео, публикувано в Туитър. "Ето защо Европейският съюз осигурява повече от 15 милиарда евро, за да помогне на нашите партньори по света да се борят с коронавируса."

Краткият видеоклип не даде подробности откъде ще дойдат парите, нито кои страни ще се възползват. Преодоляването на пандемията само в Европа не е достатъчно, твърдят експерти, тъй като ако коронавирусът продължава да бушува другаде по света, той просто ще се върне след време. Високопоставен бюрократ на ЕС миналата седмица предупреди, че би било "напълно безполезно" да се побеждава коронавирусът в Европа, ако той просто се появи отново от близките страни, които се борят за неговото овладяване. "Африка може да изпита същите проблеми, с които се сблъскваме в Европа в рамките на няколко седмици", каза Фон дер Лайен. "Те се нуждаят от нашата помощ, за да забавят разпространението на вируса, така както ние имахме нужда от помощ в тази криза." Европа е епицентърът на вируса в момента, но миналата седмица дипломат №1 в Брюксел Жозеп Борел предупреди, че вирусът може да "излезе извън контрол много бързо" в Африка. Министрите за развитие на ЕС ще имат видеоконференция в сряда, за да обсъдят подробности за финансовата помощ за уязвимите страни.