”Едва ли може да дефинираме решение днес, скептичен съм за резултатите от срещата на Ердоган в Брюксел. Обективните обстоятелства, които доведоха до тази криза, продължават да бъдат валидни. Когато Ердоган се обръща към европейските лидери с различни призиви, той едва ли стои на силни морални позиции. Именно той е причинителя на това, което става в Сирия.

През годините той задълбочи курса на тази политика с използването на бежанците като инструмент на войната", заяви бившият министър на отбраната Бойко Ноев пред Bulgaria ON AIR.


Дипломатът отбеляза, че не знаем какво премиерът Бойко Борисов се договаря с Ердоган. Според него тези срещи на 4 очи са много рискови. Ноев се надява премиерът да отстоява трайни решения.


По думите му много от тези хора, които опитват да пробият оградата на гръцко-турската граница, са главорези на "Ислямска държава" и различни терористични групи, които функционират в Идлиб.


"Няма как Гърция да ги пусне. Трябва да бъдем благодарни на гърците, че спират тези хора", подчерта бившият министър на отбраната.


Бойко Ноев се обяви за свикването на Консултативен съвет за национална сигурност заради бежанската криза. Българското общество да знае какво правят партиите в защита на гражданите, поиска той.

140 000 мигранти са напуснали Турция, а според турския вътрешен министър това е само началото. Продължава информационната война между Анкара и Атина за ситуацията на границата. Турският президент Реджеп Ердоган пък замина за Брюксел, за да обсъди с европейските лидери кризата с мигрантите.