След като Върховният касационен съд окончателно отряза напъна му да основе "Няма такава държава", той излезе с учредителна декларация на ПП "Има такъв народ".

Инициативният комитет свиква учредително събрание на новата партия на 16 февруари.

"България е свободна страна, но българските граждани не са свободни. Страната ни е в плен на своеобразна политическа плутокрация. Политическата класа грубо и демонстративно пренебрегва желанията на хората, грижейки се единствено за своето облагодетелствуване и де факто безцеремонно се изправя срещу собствения си народ.Партийната аристокрация е теглила една дебела разделителна линия между себе си и българите", пише в учредителната декларация на партията на Слави Трифонов.

В нея е цитиран и член първи от Конституцията, който гласи: "Цялата държавна власт произтича от народа. Тя се осъществява от него непосредствено и чрез органите, предвидени в тази Конституция".

"Това означава, че според Конституцията най-отгоре във властта стои българският народ! Ние, като свободни граждани, искаме този текст от Конституцията да не бъде просто куха фраза. Искаме да превърнем България в наистина свободна страна, в която обществото да взема решения, а политиците да ги изпълняват", пише в декларацията.

Принципите, за чието спазване и утвърждаване, ПП "Има такъв народ" ще работи са разделение на властите, народен суверенитет, политически плурализъм, свобода на словото, реални гаранции за спазване правата на човека и гражданина.

Основните цели пред новата партия са засилено участие на гражданите във вземането на решения чрез преки допитвания до народа; смяна на избирателната система от пропорционална към мажоритарна с абсолютно мнозинство в два тура; намаляване на броя на народните представители в парламента от 240 на 120; реално въвеждане на възможността българските граждани да могат да гласуват и дистанционно, по електронен път, на избори и референдуми; въвеждане на задължително гласуване на изборите и референдумите; пряк избор от гражданите на директорите на областните дирекции и на началниците на районните управления на МВР; пряк избор от гражданите на главния прокурор, пряк избор от гражданите на омбудсмана.

От партията ще се борят и за цялостно реформиране на пpaвooxpaнитeлнaтa cиcтeмa и ycтaнoвяване на реално въpxoвeнcтвo нa зaĸoнa, за премахване на партийното влияние върху правосъдната система, за реформиране на системата на общественото здравеопазване и осигуряване на свободен и равнопоставен достъп на всички граждани до адекватнa и качественa здравна грижа, за осъществяване на aдминиcтpативна реформа чрез намаляване на бюрокрацията и въвеждане на eлeĸтpoннo yпpaвлeниe, неутрализиране на мoнoпoлнитe и ĸapтeлнитe cтpyĸтypи и създаване на условия и механизми, които да предотвратяват появата на нови, за реформиране на образователната система и въвеждане на cтaндapти, oтгoвapящи нa съвременните изисквания и пазара на труда, за защита на семейството и семейните ценности, за осигуряване на достоен живот чрез достойни доходи, гарантиране на човешките свободи и личната неприкосновеност и сигурност; за засилване ролята нa Бългapия в cтpyĸтypитe нa Eвpoпeйcĸия cъюз, включване на страната в Шeнгeнското споразумение и Бaнĸoвия cъюз на ЕС.

"Ние вярваме, че нацията трябва да се обедини, за да отстоява и отвоюва гражданските си права!", обобщава Инициативният комитет.