Застрашените язовири са Ястребец, Дяково, Асеновец, Студена. Преди време инженерите са мислили и София с вода е много добре. Това каза пред bTV министърът на околната среда и водите Емил Димитров. Говорейки като картечница, Ревизоро обясни, че обикаля язовири, прави срещи и планира решаване на проблемите с водата и боклуците.

Имам и нов шеговит прякор - премиерът като ми спускал задачи и ми казвал "Реви, Зоро, реви". Любим прякор ми остава обаче Ревизоро. Това каза в началото министърът на околната среда и водите Емил Димитров на въпрос на водещата дали му харесва прякора "Язовиро", който плъзна в медиите покрай новата му длъжност.

"Водата, която в момента влиза в София, успоредно ще влиза и от водосбора на Белмекен. Успоредно по пътя ще се изгради водопровод 12-13 км, който ще свърже язовира на София с Перник. В момента ще ускорим посоките в София, който разбира е доволен от тази работа", каза министърът по темата с осигуряването на вода за Перник.

"Това което може да отиде към Белмекен, може да иде към язовир Бели Искър. Това не е вода на София, това не е вода, която някога е ползвала София. Няма да взимаме вода на София, ще дадем вода, която трябва да отиде до Белмекен. В следващите 4 месеца няма да има никакъв проблем. Беше направено всичко възможно, ако кажем, че са бездействали министрите ще си сложим грях на душата. Трябва да се реши трайно проблема. Ще може и от Перник към София да се подава с тази помпа. Моите роднини живеят в Перник, и аз съм притеснен. Има едни 40-45 дни, в които може да се поберем. Притеснени сме. Тази вода е за питейно битови цели", каза още той.

"Всяка една мощност има един огромен язовир и един оборотен. Така е и "Стомана Перник". 2001 година някъде е решено, че водата от водопровода е по-важна. Оставени са без надзор съоръженията", добави той.

"В Шумен са имали собствен язовир и той по същата начин е разграбен. Ние там сме в предкризисно състояние. За Перник от Бошляк ще се изгради трасето. Язовир Пчелина ще качи горе водата. Всеки, който му е пробита водата, не си оправя системата. Ако пусна вода в реката съм виновен, но той ако през пробитата система я пусне, всичко е наред. Вместо да се оправят загубите се вика "дайте ми повече вода".


По темата с отпадъците Емил Димитров каза: По всяка вероятност ще издадем принудителна заповед за ТЕЦ "Бобов дол". Ще почне да се работи само на въглища и няма да се слагат отпадъци, докато не се приведе в този вид, в който трябва. Боклукът ако не го горим, трябва да правим хеопсови пирамиди във всеки град, за да се складира. Проблемът е, че няма инсталации. Възложено ми е да правя нови правила за боклука. Българските граждани трябва да пият чиста вода и да дишат чист въздух. Единствената инсталация с разрешение е в ТЕЦ "Сливен". Когато нашия боклук се изгори, тогава трябва да се гори от чужбина. Изнасяме много повече, отколкото се внася. Искам каквото се внася да се гори в годни инсталации. Когато няма инсталации, няма да се надлъгваме.

"Вероятно ще направя "златен" регистър. Тези, които не са правили проблеми - да внасят. Като мине границата, да не се гоним вътре. Нека и на границата и където отиде да си го проверят. Ще има тристепенна форма на контрол", каза още министърът.

В разговора Димитров-Ревизоро без излишна скромност заяви, че ако го били направили по-рано... нещата нямало да стигнат дотук. След това се усети и побърза да похвали предшествениците си, че направили каквото могат. То обаче не било достатъчно и ако него го били...