Близо 4% ръст на износа имаме, днес излезе статистиката. Десетки заводи нови се строят... Пловдив и Асеновград се съединиха със заводи. Път като слънце. Платили сме толкова пари и пак сме на излишък. Това заяви премиерът Бойко Борисов на наградите „Мистър и Мисис Икономика", които се организират от списание "Икономика" и най-голямата работодателска организация в страната - Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ). По думите му, събитието е мероприятие за добри новини. "Благодаря на всички вас, които със своите умения, воля, предприемчивост давате възможност икономиката да продължава да расте. В много държави, когато се прави статистиката, се започва от базови стойности, много лесно се проследява развитието на една държава и можете да видите кога е бил застоят на България", отбеляза той.

"От последните 10 години вървим заедно и успоредно все нагоре. Няма такава задлъжнялост в историята на света, каквато има днес в световен мащаб. Това представлява огромен риск, особено за малки държави. Затова ние харчим внимателно и пестеливо: за образованието на първо място", заяви премиерът. "Днес много лесно се проследява развитието на една държава и може да се види кога е била в застой България. До 1990 г. с Унгария сме били почти равни, а следващите 14 г. на прехода те дърпат нагоре. От последните 10 г. вървим заедно и успоредно все нагоре. Ако обърнахте внимание това, което излезе в последните дни от МВФ няма такава задлъжнялост в историята на света, каквато има днес в световен мащаб. Това е огромен риск за малките държави“, посочи той. "Ако не бяхме направили Южната дъга, Северната и Западната тангента, просто София нямаше да се движи. На магистрала „Хемус” работят стотици работници", заяви Борисов. Данъците си остават тези. Мощно инвестираме в образование, здраве, спорт, култура, археология.

От своя страна шефът на КРИБ Кирил Домсучиев отбеляза, че прогнозите на експертите и бизнесът за ръст на икономиката е факт. „Ръстът от над 3,5% се случи. Това което обещахме на министър-председателят за двуцифрен ръст на работната заплата - също. Надявам се, че всички ще оцените критериите на журито в различните категории. Това са все доказали са бизнесмени и фирми“, заяви председателят на КРИБ преди да бъдат връчени престижните бизнес награди. „Пожелавам успех на всички. Надявам се партньорското ни да продължава да се развива, за да бъде България едно по-добро място за бизнес и инвестиции“, завърши Домусчиев.