Двете най-големи групи във фейсбук пространството, в което членуват бургазлии, влизат в предизборна кампания. Създателите на „Шофьори Бургас“ Станислав Тенев, както и на „Шофирай в Бургас“ Мартин Пенчев, са вече официално участници в битката за новия Общински съвет в Бургас. От няколко дни темите, вълнуващи шофьорите, са изместени от политическите им цели и намерения.

Пръв от политиката се изкуши Мартин Пенчев. Неговите амбиции станаха ясни още при напускането му на групата „Шофьори Бургас“, след което създаде „Шофирай в Бургас“. По-късно той оформи някакъв тип обществен проект, който нарече „Мотив“. В крайна сметка в изборите участва като кандидат за общински съветник от името на Инициативен комитет Мартин Пламенов Пенчев– независим. Първият му опит за регистрация в Общинската избирателна комисия (ОИК) беше неуспешен, заради допуснати пропуски в документите. С решение на ОИК от снощи обаче той вече е официално кандидат за бъдещия местен парламент.

„Ами днес доказах пред себе си и пред аудиторията, че МОЖЕ. Може и е Факт, ще участвам в Местните Избори, логично като Независим Кандидат за Общински Съветник, защото самодостатъчен и индивидуален са част от нещата с които се гордея в личните качества, които притежавам. Трудният начин, отново сам, но с подкрепата на хора, които мислят, като мен, хора приели моята кауза за своя лична, а именно Децата и Хората в нужда. Предполагам, че хората имат идея, че шансовете са ми големи или огромни, но въпреки цялата шумотевица, са ми доста бистри и ясни възможностите и не летя в облаците, знам много за шанса ми да успея да получа необходимите гласове за да стана част от Парламента в Бургас, същия тоя шанс е близък до нула, защото в наши дни, много биха избрали 50те лева за хладилника, вместо оня дето помага по пътищата... други не харесват арогантният и прям, често груб, буен и избухлив човек, който все е по статиите на журналистите с много смесени изяви, и добри, и не толкова...разбирам ги, всеки с неговите си проблеми в своят свят.“, написа Мартин Пенчев на старта на кампанията си.

При Станислав Тенев влизането в политиката стана само 5 дни преди крайния срок за регистрация на кандидатските листи, въпреки че и за него беше ясно, че изкушението за участие в избори при широката популярност на групата му е огромно. До скоро той убедително отричаше, че ще се занимава с политика, въпреки честите публикации за изявите на кандидата за кмет Живко Табаков – настоящ общински съветник в Бургас. Тенев е 23-ти в листата на ДБГ – партията, чийто кандидат е Табаков.

„Искам да ви съобщя, че ще участвам в предстоящите общински избори.

Силно се надявам, че хората, които ме подкрепяте, можем да постигнем заедно по-добри неща за града ни. Основните ми приоритети в работата ми ще бъдат - намаляване данъците за ПТС; намаляване на патентния данък за таксиметровите компании; създаване на условия за подновяване на автопарка и не на последно място ревизиране на схемата на ИГТ и намаляване цената на билета. През годините в, които работи групата, сме помогнали на хиляди хора в нужда, нашите членове са обединени в една обща идея - да бъдем по-добри, по-толерантни и по-обединени. Изключително много ще разчитам на вашата подкрепа, за да може решенията, които ще вземаме заедно да бъдат “облечени” законово и реално да работят за хората, защото в повечето случаи добрите идеи давани в групата си остават за консумация само на потребителите на социалната група.“, публикува Тенев.

Всъщност на тези избори в Бургас „шофьорските“ фейсбук лица не са единствените от обществените фигури, които искат да минат от другата страна и от коректив на властта да станат част от нея. Непримирите момчета от ОЗБГ, които през последните години получаваха широка обществена подкрепа при изявите си, също имат свой кандидат – един от моторите си Бисер Русимов. Той е част от гражданската квота в листата на СЕК, подкрепя кандидатурта на Константин Бачийски.

От участие в изборите със свой кандидат се опази другата известна в Бургас фейсбук група „МАМИТЕ НА БУРГАС“. Младите дами, членуващи в нея, се шегуват с темата. „С толкова много кандидати за местния вот през октомври, не останаха избиратели.Мамите на Бургас - без кандидатура.“, обявиха от групата. Сред коментарите, предизвикващи усмивка, е, че момичетата чакат конкурс за мисис, а не избори за власт. „Там ни е силата“, обявиха весело дамите.