Вицепремиерът Томислав Дончев коментира в предаването „Лице в лице” по bTV предстоящите местни избори, шпионския скандал, протестите у нас и други актуални теми. Изборите за местна власт – залогът „Една кална и мръсна кампания може да уязви, но никога не може да накара хората да гласуват и да подкрепят този, който каля. Наблюдавам, че през последните години се прави един доста по-сложен политически сценарий. Острието на атаката не е основният претендент. Пуска се един отстрани, който се занимава с мръсната работа, а другият може да остане по-мил и усмихнат”, коментира Томислав Дончев. „За съжаление досега не си спомням да е имало цивилизована кампания. Това е вид политическо безсилие. Изборите са уникален шанс да научиш за себе си неща, които не знаеш”, смята той. По думите му, ако се прекали с използването на подобни средства, това може да има дори обратен ефект и да направи един от кандидатите жертва.

Шпионски афери - заплахата за националната ни сигурност

„Такива неща се случват по света. Всяка държава е важно да се опитва да събира всякакъв вид информация от други държави. Работа на държавата е да не допуска такова нещо да се случва. Не би следвало, ако има повече разум у двете страни, да има дългосрочен лош ефект с която и да е държава”, заяви Дончев. Той препоръча на всички политици да бъдат малко по-обрани и да не бързат с политическите коментари в аванс. „Хибридни мероприятия в България се случват - опити за дезинформация, опити за вкарване на хората в заблуждение, фалшиви новини. Никой обаче не може да каже със сигурност кой го организира – дали са вътрешни, или външни фактори”, допълни вицепремиерът.

Протестите – начин на употреба

Той бе помолен да коментира протестите на медицинските сестри през последните дни. „Има недостиг на медицински специалисти, в частност на медицински сестри. Проблемът не е еднозначно в държавата. Средствата за увеличение на техните заплати са осигурени. Тук задачата е с какъв нормативен механизъм парите да стигат до тях”, каза Дончев. Политически спекулации Преди изборите се появи теория, че ще има преврат срещу властта. „Не си представям преврат по няколко причини. Българското общество вече има здрави демократични инстинкти. Каква легитимност ще има едно правителство, което не е минало през избори?”, попита Дончев. Той нарече „абсурден” такъв сценарий. „Интригите станаха много и вече не мога да ги следя. Ако при всяка такава ситуация се напрягаме, никаква работа няма да може да свършим. Всеки сигнал трябва да бъде проверен докрай от службите”, заяви вицепремиерът.

Пътят ни към Шенген – въпросителните

На въпрос има ли промяна в позицията на българското правителство по темата „Шенген”, Дончев заяви, че няма. Той допълни, че имаме право да сме емоционални по темата. „От една страна, поради политическата обстановка в Холандия, България не може да бъде приета в Шенген. Там има партии, за които основна цел е България и Румъния да не бъдат приети. В същото време ние имаме една от основните отговорности за спирането на мигрантския поток към Европа. Според оценката на всички европейски институции се справяме чудесно с тази задача”, обясни Томислав Дончев.

Договорът с "Марица Изток 3"

„Преговорите за прекратяване на договора още не са започнали. Надявам се да имат добър резултат. Ако това не стане, една от хипотезите е да се съдим. Това е процедура, която тече през последните 4-5 години. Има сигнал до Европейската комисия за непозволена държавна помощ. Търсено е консенсусно решение и до момента не е намерено. Позицията на ЕК е, че при този договор има непозволена държавна помощ. Изчисленията ни показват, че централата вече е избила разходите, които е направила за тази инвестиция”, поясни вицепремиерът.