Не ви ли омръзна всеки ден като отворите част от новинарските сайтове да четете едни и същи новини?

Едната - ще прави ли Слави партия, или няма да прави. Как ще се казва, накъде ще му е килната капата, колко процента ще вземе и т.н.

Втората - ще ли се кандидатира за кмет на София Мая Манолова, или не. И ако да - защо. Ако не - пак защо.

Това се наричат новини - гръмоотводи. Те веднага отприщват насъбралия се гняв народен и той се излива ту върху главата на единия хипотетичен кандидат, ту върху другия. И хората изпускат парата за деня.

А проблемите на държавата са съвсем други.

Чумата, която удари всички нас. До един. И това, което последва от нея!

Ходили сте скоро в голям хипермаркет? Виждали ли сте цените? Сравнявали ли сте ги с миналогодишните?

Там вече всичко струва два пъти повече от миналата година. Домати 4 лева, краставици 4 лева, картофи от най-дребните и смотаните 1,80. Плодовете пък са вносни до последната ябълка, а кой знае защо над бананите и маракуята е сложен надпис "Роден вкус". Сякаш сме бананова република и сме откърмени с кокосово мляко в бананова кора.

Не са пожалени нито миналогодишните консерви, нито пастата за зъби дори.

По незнайни причини са поскъпнали дезодоранти, шампоани, кремове, перилни препарати, препарати против молци и комари, та даже минералната вода и изворната се продават на два пъти по-високи цени от миналогодишните.

Ако посмеете да се приближите до щандовете за колбаси, или месо, предварително трябва да сте ударили един валидол срещу сърцебиене. Няма сух колбас под 30 лева за килограм,а се намират и такива по 50. Евтини са само ментетата тип "Кучешка радост", в които има цялата Менделеева таблица, само не и месо.

Свинското вече удари 10 лева за килограм. И то вносното. Българско не се намира.

Покрай него хвръкнаха и пилетата. Замразени, охладени, оскубани и пак хвърчат, та се не стигат. Най-евтините, дърти ярки, маскирани като пиленца вече са по пет лева килото и то на промоция. Вносните от Полша и Румъния с лепнат български етикет са вече 6, 7 и 8 лева за килограм при 3 до 4 миналата година.

Най-качествените с марка "Дъг" са по 12 лева, а само бялото месо се продава за 16! Повечето от екземплярите са по 2 килограма и само си представете колко ще ви струва едно печено пиле със зеленчуци...Четвърт от една социална пенсия.

Ако ви се дояде риба - също няма проблем. 13-15 лева за кило ципура, охладена и леко поразвалена от жегите.

Хлябът и той поскъпна, сладките, сладоледът, млякото, макароните, фидето и всичко.

За лекарствата изобщо да не говорим.

Скочиха двойно и никой никъде не го написа.

И вместо да се запитаме как ще живеем и как ще оживеем, основният въпрос на медиите е Мая или Слави, Слави или Мая.

А ние гледаме битката в захлас и не виждаме, че чинията на масата ни е празна!