Лютив спрей е използван на протеста в събота и това е станало регламентирано. Това заяви на брифинг в СДВР комисар Борислав Муеров.

Припомняме, че в събота, 16 март, полицейски служители плакаха, а граждани им предлага кърпички и вода. Клип беше разпространен в социалните мрежи и предизвика много хумор.

Самият протест събра около 250 души, но не е бил съгласуван със Столична община. Протестиращите са били наблюдавани с видеоконтрол и полицейско присъствие. Пред Министерския съвет, става ясно от докладните записки, не е имало достатъчно добра организация и от страна на протестиращите. По думите на Муеров много от тях са се държали грубо, не само към полицейските служители, но и спрямо журналисти.

Самият спрей е използван след като протестиращи са изброили от 10 до 1 и са се насочили към полицейската техника и служители - автомобил, който дори са отместили.

Лютивият спрей е бил предназначен за намаляване способността на протестиращите за съпротива и нарушаване на работата на полицейските служители, обясни Муеров.
Според полицията по време на протеста, за да няма никакво съприкосновение между полицията и протестиращите и да не се стигне до по-сериозни инциденти и по-сериозно напрежение, най-добрият вариант е използването на физическа сила или помощни средства като лютивия спрей. Това е регламентирано по Закона за МВР.
Когато се използва, трябва да се имат предвид атмосферните условия, но при тяхната промяна може да има обратен ефект.

Полицията използва много рядко лютивия спрей, но при грубо нарушаване на обществения ред в ромските махали, и това може да стане, обясни комисарят.
Той увери, че предварително се провежда обучение и всеки един от служителите е изпитвал въздействието на лютивия спрей.


Припомняме, че протестът причини напрежение в центъра на София в събота, тъй като за кратко блокира движението пред Народното събрание. Участниците в протеста опитаха да пробият полицейския кордон, а от своя страна униформените отвърнаха с лютив спрей, който засегна и самите тях.

Обявеният във Facebook като "Мегапротест - народът срещу управляващата мафия и всички партии" се оказа недоволството на не повече от 250 души, някои от тях облечени в жълти жилетки.
Основните исканията бяха провеждане на национален референдум за промяна на системата на управление към пряка демокрация, оставка на правителството и нови избори.