Заради отсъствието си от пленарната зала червените депутати пак отнесоха критики по време на обсъждането на ветото на президента Румен Радев върху Закона за личните данни.

От ГЕРБ ги упрекнаха, че ги няма да защитят държавния глава, който стана такъв с тяхната подкрепа.

"Вероятно г-жа Нинова отново е на СПА, както направи последния път, когато отиде при народа“, иронично подметна Десислава Атанасова от ГЕРБ.

Тя поиска от Румен Радев да освободи от правния си съвет Борислав Цеков и излъчения от неговата квота в Комисията за защита от дискриминация Петър Кичашки, защото те са глобени за злоупотреба с лични данни.

Атанасова обясни, че двамата са осъдени да платят глоба от по 10 хиляди лева, защото са злоупотребили с лични данни на граждани и журналисти.

Софийският административен съд е потвърдил постановление на Комисията за защита на личните данни, което Цеков и Кичашки са обжалвали. През 2016 г. блогъри и журналисти сезираха комисията, че ЕГН-тата им са в списък на лицата, подкрепящи Инициативен комитет с представляващ Петър Кичашки, който се е регистрирал като застъпник на теза в инициирания от Слави Трифонов референдум.

Така че заради това Атанасова отсече, че сега е моментът държавният глава да покаже, че е принципен човек, защото иначе ветото му ще изглежда като „пореден висш пилотаж в лицемерието“.