В сряда парламентарната правна комисия приема документа, може да мине през пленарната зала още в петък

Депутати от парламентарната група на ГЕРБ ще депозират още днес в деловодството на парламента нов законопроект, който връща преференцията на сегашните нива - съответно 7% за парламентарни и 5% за европейски избори.

Стартира и изборът на нов състав на ЦИК.

След час лидерът на парламентарната група Цветан Цветанов, който се връща от Прищина, ще постави подпис под проекта и той ще бъде внесен.

"Още в сряда правната комисия на парламента ще възстанови текстовете, каквито бяха. Това е така наречената огледална техника, тоест процедурата тече, без значение дали междувременно президентът ще наложи вето на приетите миналата седмица поправки в Изборния кодекс", обясни пред "24 часа" председателят на комисията Данаил Кирилов. Той написал още днес и процедурните правила, по които ще се приеме новият проект.

Кога ще мине той през пленарната зала, зависи от разпределението, което направи председателят на Народното събрание Цвета Караянчева. Технически има възможност пленарната зала да приеме новият текст за нисък праг на преференциите и избор на нова ЦИК още този петък.

Иначе от миналия петък тече двуседмичен срок, в който президентът Румен Радев трябва да издаде указ на поправките на Изборния кодекс от миналата седмица, в който или да ги обнародва, или да ги върне за ново разглеждане. В случая ГЕРБ действат с нов проект, без да го чакат. /24chasa.bg