България е на последно място по върховенство на закона сред страните от ЕС за 2018 г. Сивата икономика в страната ни е най-голямата в ЕС – 30 % от БВП. Държавата е пленена от неформалния съюз на политическата и бизнес олигархия и организираната престъпност, тайни служби са само частично реформираните, а медиите пристрастни. Всичко това остава основен катализатор на корупцията в България.

Това се посочва в годишния доклад на германската Фондация „Фридрих Науман“, който изследва състоянието на 45 държави. Докладът е озаглавен „Барометър на свободата“ за 2018 година. Като държава, част от ЕС сме в дъното на класациите за свобода на медиите, корупция, спазване на закона, права и т.н. На 30-та позиция сме по политически свободи и на 33-та по управление и права на човека. Независимо от членството на страната повече 10 години в ЕС, е налице твърде малък прогрес по въпроса за постигане на независимост в съдебната система, пише в доклада. Отбелязано е също продължаващото високо ниво на политизиране на системата.

България е и най-корумпираната държава в ЕС, като по този показател изпреварва страни като Унгария, Румъния, Гърция и Хърватия. Нивото на корупцията е толкова високо, че се е превърнало в „основна пречка“ за приемането на България в шенгенското пространство. Нивото от 30 % на „сивата“ икономика също е рекордно високо сред страните в съюза. В раздела за корупция е споменато и формирането на орган, специализиращ в борбата с корупцията (КПКОНПИ), но неговата независимост е поставена под въпрос, тъй като председателят му се избира от политическия елит. България остава най-бедната страна в ЕС, измерена от БВП на глава от населението, с приблизително 50% от средната покупателна способност на Съюза.