Населението на България вече е под седем милиона. Това отчете калкулаторът на ООН. От началото на годината до сега са починали над 10 хиляди души, емигрирали са – почти хиляда. Родените са почти седем хиляди. Така за малко повече от месец страната ни е загубила над пет хиляди души.

До 2000 година населението на България е над осем милиона души. С началото на новото хилядолетие то започва да намалява.

И така за последните 18 години броят на хората в нашата страна се понижава с един милион, за да станем под седем милиона в края на 2018 година. Населението на България е било най-многобройно през 1988 година, когато почти достига девет милиона души.

Най-малко е било населението след Освобождението. След Съединението през 1885 година се прави ново преброяване, което установява, че населението на България е три милиона.

31 хиляди българи, които са емигрирали през миналата година ще я съпоставим със 60 хиляди. По близо толкова наши сънародници годишно купуваха еднопосочни билети за чужди държави през 90-те години.

През миналата обаче 25 хиляди души, които са живели дългосрочно в чужбина са се завърнали у нас.