Спиране на социалните помощи за ромите в определени случаи, предпазване от бременност с държавни пари и доброволни отряди към МВР в борбата с ромската битова престъпност.

Това са само част от предложенията за интеграция на ромите в България, които вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов публикува във Facebook. Той настоява още доброволните отряди да защитават жителите на малките населени места.

Вицепремиерът обяви, че ще напише цялостна стратегия след побоя над военнослужещ в пловдивското село Войводиново.

Според депутата от "Обединени патриоти" Красимир Богданов от много отдавна е била нужна подобна стратегия за интеграция на ромското общество в България.

Той смята, че проблемът съществува отдавна заради несъстоялата се интеграция и допусна, че тя е преминала под мотото "Назад към катуна".

"В резултат милиони левове бяха изхарчени, а имаме все по-голяма деинтеграция на циганския етнос и все по-богати цигански барони. Ако се върнем назад във времето ще видим, че ВМРО винаги е отстоявала своето мнение, че са нужни незабавни мерки за интеграция. Не изключваме себе си от проблема, но ето, че се предлагат конкретни решения", категоричен е народният представител от ВМРО в "България сутрин" на Bulgaria ON AIR.

По думите му това не е предизборен ход.

Христо Николов от фондация "Саворе" обаче е на мнение, че тези мерки ще предизвикат сериозно недоволство в ромската общност у нас и дори може да се стигне до етническо напрежение.

"Доста отдавна правителствата като цяло са абдикирали от гетата, няма изградена политика. Този проблем съществува от 1876 година, от когато тези хора така или иначе живеят на тази територия. При говорене за този проблем само се захранват някакви рейтинги, нищо повече", убеден е той.

Според него, ако ромските гета се премахнат, живеещите там просто ще се преместят на друго място, а това в никакъв случай не било интеграция.

"Това е политика, която и Хитлер не си е позволил. Престъпността няма етнос. Не може законите да са различни за българи и роми. Нали самият Ангел Джамбазки влезе в парламента благодарение на ромските гласове, това мога да го заявя отговорно", допълни представителят на ромската общност.

Не по-малко от 90% от постройките в гетата са незаконни, смята Красимир Богданов.

Освен това те били центрове на наркоразпространение, оттам тръгвали престъпленията.

Каракачанов пък настоя, че ако политиците се примирят с това, че има хора, които не искат да спазват закона, значи държавата е загинала.

"Не може да гледаш на обитателите на гетата като на евтин резервоар на гласове", каза вицепремиерът пред Нова тв.

Той поясни, че целта на изготвената от него концепция е да осигури контрол над съществуващото законодателство. По думите му мерките дори са "меки" в сравнение с други държави.

"Има страни, в които децата се отнемат от родителите, ако те не се грижат за тях", каза Каракачанов и поясни, че у нас помощите биха могли да се дават в натура, за да е сигурно, че се използват от децата.

За една от най-оспорваните мерки, записани в документа – безплатни аборти за майките, оставили две или повече деца в институции, Каракачанов уточни, че предлага възможност за доброволен избор. Освен това, щели да се организират и безплатни ограмотителни беседи за възможностите за предпазване от бременност.

"Законодателството в случаите с деца, които просят и проституират, не се спазва", каза още вицепремиерът.

Той смята още, че при предоставянето на жилище на роми, те трябва да участват със собствен труд в изграждането и ремонта му.