Руският гражданин и милиардер от списъка на списание “Форбс” Сергей Адониев е с отнето българско гражданство след сигнал от Антикорупционния фонд и писма от партньорски служби на ДАНС, съобщиха от АКФ. От Министерството на правосъдието потвърдиха новината.

Причината за отнемането е укрита от българските власти при процедурата за натурализация “за особени заслуги” през 2008 г. информация за присъда в САЩ през 1998 г. по обвинение за пране на пари, измама и нарушаване на търговско ембарго спрямо трети страни. Отнемането на гражданството е станало през май м.г. след сигнал на ДАНС и партньорските служби, уточниха от правосъдното министерство.

През 2008 година Адониев е натурализиран заради „особени заслуги“, каквато възможност дава чл. 16 от ЗБГ. Препоръката е направена от тогавашния министър на транспорта в кабинета на тройната коалиция Петър Мутафчиев (БСП).

От АКФ пък обясниха, че те са подали сигнал в президентството още през януари м.г.

Сергей Адониев е известен бизнесмен и филантроп в Русия и извън нея, а списание “Форбс” оценява неговото състояние през 2018 г. на около 800 млн. долара. През 2018 г. той беше спонсор на Ксения Собчак като кандидат за президент на Русия, както и като спонсор на популярния в Русия вестник “Новое время”.

Именно заради случая на Адониев правосъдното министерство предлага в законопроекта за българското гражданство, който ще бъде публикуван на 30 януари за обществено обсъждане, да име текст, според който трябва да се изготвя мотивирано становище за конкретния интерес за България или за конкретния принос на кандидата. Мотивираното становище ще се подготвя от министъра на правосъдието, а ще се разглежда от съвета по гражданството.