Жертвите от взрива и последвалия пожар на тръбопровод в Мексико нараснаха до 66 души.

Броят на жертвите от взрива и последвалия пожар на тръбопровод в Мексико нарасна до 66 души, съобщи днес в Туитър губернаторът на щата Омар Фаяд, цитиран от Франс прес и ТАСС.


Към момента в Тлауелилпан има 66 загинали и 76 ранени, които са настанени в болници, написа Фаяд. По-рано бе съобщено за 21 убити и 71 ранени. Пожарът, избухнал на мястото на взрива на тръбопровод в мексиканския щат Идалго, бе угасен.


Взривът и пожарът избухнаха в участък, където тръбата е била пробита, както се предполага от крадци за източване на суровината. Експлозията е проехтяла в момент, когато много хора се били събрали около пробива, за да пълнят съдове с гориво.
Мексиканският президент Андрес Мануел Лопес Обрадор започна масирана кампания срещу кражбите на горива, които според правителството миналата година са коствали на страната повече от 3 милиарда долара.


Взривът в градчето Тлауелилпан е един от най-сериозните напоследък. Президентът призова сънародниците си да не се превръщат в съучастници в кражба на гориво, което е незаконно и освен това излага живота им на риск.


Пробитият тръбопровод е минавал близо до рафинерията в град Тула на държавната петролна фирма Петролеос Мехиканос (Пемекс), която заяви, че нещастието се дължи на незаконен пробив на тръбата, съобщава БТА.

В кадри, разпространение от медии и в социалните мрежи, се виждат горящи бягащи хора малко след експлозията.