И БСП подхвана въпроса с ромската интеграция и обвини управляващите, че не се справят с проблема.

Затова и от левицата призовават да се вземат конкретни действия и предлагат поправки в няколко закона.

Червените настояват за по-строги мерки за образованието на ромските деца и по-сериозни наказания за живеещите на семейни начала с непълнолетни.

"Последните седмици имаше случаи на криминални прояви, които отново поставиха на дневен ред въпроса за интеграцията на ромите. Очевидно е, че правителството на ГЕРБ и "Обединени патриоти" претърпяха провал", отсече соцлидерката Корнелия Нинова.

Според нея дългосрочно проблемът може да се реши само с образование. Затова от БСП предлагат да се преразгледа политиката на делегираните бюджети и да отпадне принципът "парите следват ученика".

"Директори са принудени да водят по списък деца, които не ходят на училище, за да си спасят бюджета. Тази политика трябва да бъде променена", настоя Нинова.

Червените предлагат и да се спират не само детските, а всички социалните помощи на семейства, чиито деца не ходят на училище до 16-годишна възраст.

От левицата искат и по-сериозни наказания за лица, които живеят на съпружески начала с непълнолетни лица, за да се ограничи тенденцията "деца да раждат деца".

"Време е да спрем да говорим и да пристъпим към действия, които са конкретни. Без излишни емоции, без натягане на напрежение, което може да прерасне в етнически конфликт. Призоваваме и другите парламентарни групи, ние като законодатели да си свършим работата", заключи соцлидерката.