Силна експлозия разтърси северния сирийски град Манбидж. В резултат от взрива са загинали най-малко 16 души, предаде „Дейли Сабах“, позовавайки се на информация на Сирийската обсерватория за правата на човека.

Взривът е избухнал близо до патрул на водената от САЩ коалиция срещу „Ислямска държава“. По информация на неправителствената организация сред загиналите има американски военнослужещи, бойци на Отряда за народна самоотбрана (YPG), както и цивилни граждани. „Ройтерс“ съобщи, че убитите американски войници са четирима. Други трима са пострадали.

Атентатор самоубиец се е взривил близо до ресторант в град Манбидж, до който са патрулирали американските сили и кюрдските им партньори. Джихадистката групировка „Ислямска държава“ пое отговорност за атаката. Атентатът е извършен на фона на започналата подготовка за изтегляне на американските въоръжени сили от Сирия, която от 2011 година е в гражданска война.

Американски войници бяха дислоцирани в Манбидж, за да окажат подкрепа на кюрдските и арабски бойци, които изтласкаха джихадистите от „Ислямска държава“ от източната част на Сирия. През миналия месец президентът Доналд Тръмп обяви, че ще изтегли американските сили, защото групировката ДАЕШ е била победена. Това негово решение предизвика тревога у съюзниците на САЩ, и дори доведе до оставката на министъра на отбраната Джим Матис.