Предложение за изменение на споразумението за Брекзит, което британското правителство се надяваше, че може смекчи загубата на премиера Тереза Мей на ключовия вот днес, не е избранo от председателя на парламента Джон Бъркоу, пише "Гардиън".

Това означава, че депутатите няма да получат възможност да изразят мнението си.

Поправката, внесена от консервативния депутат Андрю Мърисън и подкрепена от 29 негови колеги, призовава защитният механизъм за ирландската граница "да изтече на 31 декември 2021 г.", ако влезе в сила. Разглежда се като отстъпка за депутатите по казуса.

Въпреки че идеята е в противоречие с договореното с Брюксел споразумение, тя целеше да привлече повече депутати на страната на премиера, ако се върне в ЕС да поиска нови отстъпки след предвижданата загуба на вота.

Демократичната юнионистка партия допълнително попари надеждите, след като обяви, че подобни действия няма да променят позицията на депутатите.

Днес Бъркоу ще даде начало на петия и последен ден на дебати. Той съобщи, че е приел четири поправки, които ще бъдат подложени на гласуване от 19,00 (21 часа българско време) местно време. "Гардиън" пише, че резултатите от гласуването ще бъдат известни към 20,15 часа (22,15 часа българско време) местно време.

Съгласно една от поправките, предложена от лидера на Лейбъристката партия Джереми Корбин, се предвижда създаване на митнически и единен съюз между Лондон и ЕС. Второто предложение е на лидера на парламентарната група на Шотландската национална партия Иън Блекфорд, който призовава за удължаване действието на Член 50 от Лисабонския договор с цел организиране на втори референдум или провеждане на преговори с ЕС за митнически съюз.

Третата поправка има за цел да гарантира излизане на Великобритания от защитния механизъм за Ирландия ( режим, при който Северна Ирландия остава в митническия съюз и единния пазар на ЕС в преходния период) от 1 януари 2022 г. и още една - предлага се Лондон да получи едностранно право да се откаже от механизма. Двете попраки са внесени от евроскептици от Консервативната партия.

Бъркоу също така отхвърли едно предложение на либералдемократите за организиране на втори референдум. /news.bg