Сурвакарачета, които традиционно тупат по гърбините за здраве членовете на кабинета всяка година на Банго Васил ще подминат Красимир Каракачанов и Министерството на отбраната. Това обявиха в Шумен от неправителствената организация "Амалипе", съобщава "Монитор".

Поводът за бойкота е определеното като дискриминационно изказване на военния министър, че "циганите са станали изключително нагли".

Всяка година сурвакари от 270 училища в България пожелават здраве и берекет с традициите на ромския и на българския фолклор, а инициативата е част от мрежата на програма "Всеки ученик ще бъде отличник".

Представители на три училища от Шуменска област заминават за Сурваки в столицата. Ученици от Обединено училище „Христо Ботев“, с. Каспичан и СУ „Цанко Церковски“, с. Никола Козлево ще представят танц и наричания в офиса на Световна банка в София, а след това ще се срещнат с представители на Комисията за защита от дискриминацията. Деца от шуменското училише "Еньо Марковски" ще сурвакат министъра на здравеопазването Кирил Ананиев и главния здравен инспектор Ангел Кунчев.

"Сурвакници ще има за всички от сърце, изключение прави Министерството на отбраната", коментираха от "Амалипе".

Военният министър изразил готовност да приеме сурвакарчета още преди острото си изказване.

"Съжаляваме, че точно на празника Василица, когато се градят мостове между старото и новото, се налага да прекъснем мост, граден вече 5 години. Запазваме уважението си към Министерство на отбраната и институцията "Българска армия", в редовете на която винаги е имало хиляди роми", се казва още в писмения отказ, подписан от председателя на "Амалипе" Деян Колев.