Гледах записите от Войводиново – двамата младежи отиват с идеята да убиват. Това каза вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов пред журналисти в парламента, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

„Не съм бил свидетел на случката във Войводиново, но другата страна твърди, че е ударена по челото. Възможно ли е един такъв човек, който е обучен да убива, да възпроизведе удар по челото без никакви последици и да бъде оставен да бъде изненадан в гръб? Гледал съм записите и се вижда, че той не излиза от колата с намерение да се бие. Вижда се как излиза от обхвата на камерата, после се връща с отпуснати ръце и тогава му налитат в гръб“, заяви Каракачанов и посочи, че може да е имало провокация и от двете страни.

„Но дори и журналистите сте ме провокирали много пъти с въпроси, понякога съм ви отговарял по-остро, но никога не съм налитал да ви бия“, каза още вицепремиерът.

Каракачанов посочи, че единият от свидетелите на случката казва как бащата на двамата младежи се е опитал да ги разтърве и единият от тях е казал: „Остави ме да го довърша“.

„Те отиват с идеята да го убиват. Аз говорих с момчето и то ми каза, че няма удари по тялото. Ритали са го в главата дори и когато е загубил съзнание“, заяви той и посочи, че само една пенсионирана учителка е призовала да не го удрят.

„Това означава, че учителите от по-старото поколение така възпитаваха децата и заслужават уважение", каза военният министър.

На въпрос как ще коментира двете предложения – на Арлин Антонов за звено, което да наблюдава циганския етнос, и на Михаил Константинов за троен удар – при трета присъда доживотен затвор, Каракачанов посочи, че и двете неща не решават проблема.

„Трябва да кажем истината, че не само циганският етнос върши престъпления. Вярно е, че 80% са извършвани от тях, но не само те го правят. Полицията трябва да бъде еднаква в своите действия за всички, но това означава реални мерки за интеграция и възпитание, а не само приказки“, каза още Каракачанов.

„Ето вчера излиза някакъв да ме дава под съд – Ачо Циганина, който се е снимал с турското знаме и портрета на Ататюрк. Днес някакъв друг младеж щял да прави протест и да ми иска оставката – той е осъден през 2018 г., че е откраднал 18 хил. лв. от „Америка за България“. Ето кой ги хрантути“, заяви Каракачанов.

На територията на България никой не е поискал да се разполагат ракети със среден обсег на действие, коментира още вицепремиерът.

„Днес лидерът на АБВ изломоти поредната порция неща, които не разбира", коментира Каракачанов по повод изявленията на Румен Петков.

"Вчера се виждахме с него и го помолих да спре да говори неща, от които не разбира. Първо, на територията на България никой не е поискал да се разполагат ракети със среден обсег на действие. Второ, няма нападателни и настъпателни самолети. Разликата между F-16 и „Грипен“ е не, че F-16 e настъпателен, а „Грипен“ отстъпателен, а че F-16 има два пъти повече въоръжение“, заяви Каракачанов.

Той посочи, че никъде по света няма застрахователна компания, която да застрахова бойна техника – техника, която е създадена да воюва и да бъде унищожавана.
„В България никога не е имало практика да се застрахова бойна техника. Застраховат се личният състав, хората и автомобилната техника, която не участва пряко в бойни действия. Разбирам желанието за изява, но човек трябва да е малко по-подготвен“, каза още вицепремиерът.

Каракачанов посочи, че е разговарял с лидера на НФСБ Валери Симеонов относно предложението му процедурата по избор на нов тип боен самолет да започне отначало.

„Обсъдихме му и аз му казах, че нов конкурс за мен не е решение, защото това означава да забавим войската с още две години. Аз като военен министър не мога да се съглася с такова нещо. Той уточни, че това е негово лично мнение, не е обсъждано с колегите от групата. Поиска ми няколко разяснения, аз му ги дадох и ще видим. Но не съм пастор, че да го убеждавам. Пасторите да ходят в циганските махали и да убеждават, че християнството е една добра религия и да не се поддават на разни имами“, каза още той,

"Всяка община трябва да си направи програма за незаконните постройки и те да бъдат премахвани", коментира още вицепремиерът.

„Мисля, че полицията ще си свърши работата на протеста във Войводиново. Знам, че там се подготвят да отидат и представители на една организация на бивши военни, разговарял съм с тяхното ръководство и уверението им е, че те отиват да изразят съпричастност с бития свой колега, а не да вършат незаконни действия“, заяви Каракачанов.

Той посочи, че в момента ситуацията в населеното място е спокойна и населението е доволно. „2/3 от гетото е премахнато и оттук нататък е въпрос на процедура по-трайните постройки да бъдат също премахнати, тъй като са незаконни“, каза вицепремиерът.

Каракачанов обясни, че на стотици места в България има такива незаконни постройки.

„Аз лично смятам, че всяка една община трябва да си направи програма за незаконните постройки – особено онези, които са строени с подръчни материали и са опасни за хората, трябва да бъдат веднага събаряни“, каза още той.

„От двамата извършители, които се оказва, че не могат да говорят български, се оказва, че единият имал диплома за осми клас, за да може да си купи кола. Затова националната програма ще я внеса в Министерски съвет, за да бъде гласувана, защото смятам, че не трябва да си затваряме очите“, заяви Каракачанов.


„Част от това население си мисли, че има конкретни права и всички са им длъжни и конкретният случай във Войводиново е показателен за това“, каза още той.