Комисията по транспорт на Европейския парламент подкрепи днес предложението камионите, извършващи товарни превози в ЕС, да се връщат веднъж на три седмици в държавата, където е регистрирана фирмата собственик. Това не е окончателно решение и въпросът предстои да бъде обсъден в пленарната зала на ЕП, съобщи БТА.

Транспортната комисия одобри само един от трите доклада, които разглеждаше и които засягат също условията за извършването на международни пътни превози. Отхвърлени бяха двата доклада, свързани с почивките на водачите и техните възнаграждения. Засега остава неясно какви текстове ще бъдат подложени на гласуване в пленарната зала - същите, променени или нови.

Днешното решение е само стъпка от очертаването на становището на ЕП в преговорите с Европейската комисия и Съвета на ЕС. Преди началото на заседанието пред ЕП в Брюксел се събраха стотици шофьори от България, Румъния и Полша, които протестираха срещу опитите условията на техния труд да бъдат променени. Протестът бе подкрепен от български евродепутати от всички групи, а в залата на заседанието присъства министърът на транспорта Росен Желязков.

След гласуването на парламентарната комисия министър Желязков уточни пред журналисти, че едва ли докладите ще бъдат разгледани от ЕП до края на месеца и е вероятно въпросът да бъде отложен за след изборите през май. Той определи резултата от днешното заседание като прецедент.

"Създаде се правна несигурност, коментира Желязков. Когато две от три предложения не са приети, това означава, че няма предмет за гледане в пленарната зала. Това наложи координаторите да се събират на извънредна среща, на която не са постигнали съгласие как да се процедира", добави той.

По неговите думи през последните две години предложенията за промени не само не са събирали одобрение, а очевидно разделят Съвета на ЕС и ЕП. "Законодателни решения, които се приемат в края на мандата и разделят бизнеса и гражданите, нямат място на този етап", добави Желязков.

„Изправени сме пред абсурд - Съветът отменя връщането на камиона, а Комисията предлага на ЕП връщането на камиона. В разговори с представители на ЕК ме увериха, че дори ако в Европейския парламент това предложение бъде прието, на триалозите Комисията няма да го подкрепи”, коментира Желязков.

„Ще продължим да използваме всички досега инструменти. Премиерът заяви много ясно какви действия ще бъдат предприети. Разчитаме на политическите семейства. Не сме в патова ситуация, а много работна”, допълни министърът.

Междувременно българските представители в ЕП излязоха с обща позиция, в която се посочва, че "когато сме обединени можем да защитим достойно националния интерес". /dariknews.bg