Вицепемиерът Томислав Дончев призова синдикатите и работодателите да бъдат малко по-обрани, когато правят коментари за ръст на цените, защото пазарът често реагира в режим на самосбъдващо се пророчество. Дончев коментира това по време на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество, на което се обсъждат проблеми в енергетиката. По време на заседанието синдикати и работодатели посочиха, че е възможно да има ръст на цените на стоки в разгара на зимния сезон, заради цените на енергийната борса.

Ако искате всички заедно да говорим, че цените ще се вдигнат и обещавам, че те ще се вдигнат, каза Дончев. Нека да не създаваме сами тенденция, призова вицепремиерът, цитиран от БТА.

Томислав Дончев отбеляза, че направил ретроспективен анализ на цените на различни хранителни продукти и като се изключат пшеницата, хлябът и брашно, където има скок номинално с 20 стотинки на пазара на дребно и на едро, който в проценти е около 13 на сто, подобен ръст не се наблюдава по отношение на другите стоки. По отношение на редица позиции има даже спад, като за яйцата спадът е над 25 процента, свинското месо пада с 3,8 на сто в края на годината, допълни вицепремиерът. Лидерът на КНСБ Пламен Димитров подчерта, че единственото изследване, което се прави по темата, е това на КНСБ за издръжката на живота и то дава най-реалната картина. По думите на Димитров от изследването е ясно, че цените на основни хранителни продукти като хляб и мляко растат и това се отразява на хората.

Томислав Дончев поиска още работодателите и синдикатите да му дадат списък с предприятията, които са затворили в резултат на високите сметки за електричество. Той посочи, че иска да ги обследва и да провери каква е причината, включително каква е енергийната интензивност на производството, финансовото състояние, мениджмънт. В момента анализираме как ще се променят различни сектори в следствие на повишаване на цената на труда, искам на микроикономическо ниво да направя и детайлно изследване на тези предприятия, добави Дончев по повод казаното от синдикати и работодатели, че предприятия затварят. В отговор на заявеното от вицепремиера, председателят на АИКБ Васил Велев каза, че е готов още сега да предостави този списък.