Премиерът Бойко Борисов е готов да направи отстъпки и да освободи част от републиканската пътна мрежа от платената такса, но при условие, че общините сами ще се грижат за поддръжката на тези отсечки.

Това стана ясно след срещата му с представители на Националното сдружение на общините, на която кметове поискаха от него за определени участъци да не се плаща винетка, предава Dnes.bg.

"В рамките на няколко седмици кметовете и общинските съветници да вземат решение и да ни го изпратят писмено, за да извадим тези пътища от списъка за винетната система", обяви резултатът от срещата Борисов.

"Пътища, част от републиканската пътна мрежа, например Варна - "Златни пясъци", Варна - Аксаково или Пловдив - Асеновград, става въпрос за тези общини, които искат, имат желание и финансови възможности", заяви той.

Според него няма значение дали решението ще бъде взето след 2 или 3 седмици, важното било да се вземе.

"Има разделение на властите, демократично, въпросът е да ни уведомите",каза премиерът на кметовете.

"София е поискала Северната скоростна тангента. Уведомяват ни, предоставяме я за поддържане на съответната община и не се налага такса за движение по нея", поясни Борисов.

Той се надява до десетина дни да се адаптира купуването на електронните винетки, така че максимално да се улеснят гражданите. За неуредиците около новите винетки премиерът коментира, че "когато минаваш от хартия на електронен носител винаги има такива сътресения".

"Надявам се в рамките на 10-15 дни да бъдат отрегулирани всички процеси. След това вече ще бъде много по-лесно за всички", каза още Бойко Борисов.

Регионалният министър Петя Аврамова уточни, законово извън населените места републиканската пътна мрежа е платена, така че щом кметовете искат шофьорите да не плащат такса, ще поемат сами грижата за трасето.

"При освобождаване от такава такса, общината да поеме ангажимента за поддържане на този участък", обясни тя.

От сдружението на общините са поели ангажимент да уведомят всички общини за новата възможност.

До срещата на премиера с кметовете се стигна след решението му за Северната скоростна тангента да няма винетка, въпреки че от АПИ настояваха за нея.